Dostupni linkovi

Rizično odlaganje razgovora o statusu


Ne moze se izbeci pocetak pregovora o konacnom statusu Kosova, dok se postize napredak u ispunjenju standarda. To je u u Pristini ocenio Kai Eide, ambasador Norveske u NATOu. Nakon razgovora sa predsednikom Kosova Ibrahimom Rugovom, Eide je upozorio kako bi bilo rizicno odlaganje razgovora o finalnom statusu:

“Jasno je, kao sto sam i istakao u izvestaju, da ne mozemo vise izbegavati problem statusa”, kaze Eide.

On je to rekao osvrcuci se na izvestaj koji je prosle godine nakon martovskog nasilja sastavio na zahtev generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Kofija Anana:

“Jedan od problema je bila i cinjenica da se o statusu nije razgovaralo, nije se postavilo to pitanje, jer su ljudi smatrali da je to veoma rizicno. Ali sada smo dosli do zakljucka da je rizicno ne postaviti pitanje statusa. O tome je neophodno razgovarati, to je deo
medjunarodnog procesa”, kaze Eide.

Predsednik Rugova je ponovio kako ce priznanje nezavisnosti Kosova stabilizovati region:

“Ja insistiram na sto brzem priznanju nezavisnosti Kosova, koje bi bilo integrisano u Evropsku uniju, NATO i u stalnom prijateljstvu sa Sjedinjenim americkim drzavama. To bi stabilizovalo ovaj deo Evrope”, kaze Rugova.

Norveski ambasador u NATOu Kai Eide je ocenio da je na Kosovu postignut napredak u ispunjenju standarda:

“Od moje poslednje posete proslog leta na Kosovu je zabelezen napredak.. Nema sumnje da postoji vece angazovanje medjunarodne zajednice. Smatram da Soren Jesen Petersen u saradnji sa kosovskim politicarima odlicno radi svoj posao. Ima progresa u standardima, ali je potrebno jos vise toga raditi u narednim mesecima i godinama, jer je to dugorocan proces”, kaze Eide.

Norveski diplomata je bio specijalni izaslanik generalnog sekretara svetske organizacije na Kosovu, ciji je zadatak bio da cacini izvestaj o matovskom nasilju, tokom kojeg je ubijeno 19 osoba a na stotine ranjeno.

Analiticari ocenjuju da je upravo izvestaj Kai Eida uticao na ubrzanje prenosa ovlascenja sa UNMIKa na kosovske institucije, odredjivanje prioritetnih standarda i jacanje partnerskog odnosa izmedju medjunarodnih i lokalnih vlasti.
XS
SM
MD
LG