Dostupni linkovi

Radi se na novim lijekovima za tuberkulozu


U znanosti je poznato da se nabolje stvari mogu dogoditi sasvim slučajno. Upravo je to slučaj s novim lijekom za tuberkulozu. Jedan istraživač u Beligiji radio je na jednom sasvim drugom preparatu. Kako je eksperiment pokazao svojstva koja ga nisu tog trenutka zanimala, pohranio je otkriće u takozvanu "kemijsku knjižnicu". I tamo je ostao neko vrijeme dok ga nisu pronašli drugi istraživači koji se radili na lijeku za tuberkulozu.
"Imao je gotovo sve najpoželjnije karakteristike koje možete poželiti za preparat kojim se liječi tuberkuloza!, kaže Koen Andries koji je vodio istraživački tim.

" Kada se naš lijek kombinira s nekim od postojećih , mi tuberkulozu možemo izliječiti umjesto u sadašnjih pola godine, u roku od tri mjeseca, što je uistinu nevjerojtano dostignuće".

Lijek naziva R207910 smatra se najobećavajućim otkrićem u posljednjih 40-tak godina.

Indijski zanstvenici su prošle godine pronašli novu molekulu koja bi lječenje TBC moglo učiniti jednostavnijim i djelotvornijim. No, Dr Amina Jidani, liječnica u jednoj londonskoj bolnici kaže da ova dva lijeka nisu jedina:

"Spomenuli ste dva otkrića koja su objavljena, ali toga ima još mnogo. Svi ti lijekovi su se u predkliničkim ispitivanjima pokazali vrlo obećavajućim".

Naime, znanstenici ne rade samo na lijekovima kojima bi se ova bolest liječila, već i na cjepivu koji bi spriječio pojavljivanje bolesti. Dosadašnje je spriječavalo da se bolest pojavljuje kod djece. Na novoj vakcini se radi u berlinskom institutu Max Planck. Profesor Stefan Kaufmann:

"BCG sadrži bakteriju zbog koje se bakcil TBC ne može razvijati, no pad imuniteta može potaknuti razvoj bakcila. I to je trenutak u kojem treba nešto učiniti kako bi se spriječilo izbijanje bolesti u većoj mjeri".
Podaci Svjetske zdravstvene organizacije govore da godišnje u svijetu od tuberkuloze oboli više od 8 milijuna ljudi, a bolest ubije njih oko dva miiljuna. Regije u kojima ima najviše oboljelih su Afrika, a potom istočna Evropa, posebno zemlje bivšeg Sovjetskog saveza, odnosno tamo gdje je razina siromaštva stanovništva vrlo visoka.
XS
SM
MD
LG