Dostupni linkovi

Novo buđenje fašističke i antisemitske ideologije u Beogradu


Na plakatima sa pozivom na bojkot, znak Radio-televizije B92 smešten je u Davidovu zvezdu, a sa sličnim parolama išaran je i ulaz u zgradu u kojem se nalazi Helšinski komitet za ljudska prava, kao i kapija na ulazu u Jevrejsko grobolje. Direktor B92 Veran Matić kaže da to ništa nije neobično za ovu medijsku kuću ali da zabrinjava pojavljivanje sve većeg broja proglasa slične sadržine.

“To znači da postoji jedan osećaj slobode da se ovakve stvari rade. Pošto ne postoji nijedan oblik sakcionisanja znači da je dozvoljeno i niko nikada nije uhvaćen i niko nikada nije kažnjen, tako da je to jednostavno očigledno nekakav trend u kojem se trenutno nalazimo. B92 je istaknuta meta za upravo ove koji se potpisuju ovakvim sloganima “Srbija Srbima”. Dakle, ako postoje takvi pokreti sasvim je normalno da je B92 njima izuzetno veliki neprijatelj i uvek ćemo biti izuzetno veliki neprijatelj svima koji nastoje da stvore rasnu, kulturnu, čistu Srbiju bez homoseksualaca, invalida, nesrba itd. Znači to je čist fašisam i mi ćemo uvek biti protiv toga. Dakle, uvek ćemo moći da očekujemo ovakve postere. Ono što svakako i zabrinjava je da se spaja B92 sa Davidovom zvezdom, znači ovo je svojevrsan napad i na Jevreje. Dakle, nije samo jednosmerno protiv medija nego, evo sada imamo dakle one koji su najgori u ovome društvu, očigledno su po ovoj poruci mediji, B92 i Jevreji. Dakle, i nije nam prvi put da se dovodimo u sličnu vezu što govori o fašističkoj pozadini ovakve organizacije koje je lepila ove postere.”

Predsednik Srbije Boris Tadić najoštrije je osudio pojavljivanje plakata u centru Beograda sa pozivima na bojkot B92 i zatražio od nadležnih hitnu istragu o tom slučaju. Tadić je ocenio da takva vrsta etiketiranja, indirektnog pozivanja na linč, predstavljaju deo političkog folklora za koji je smatrano da je nestao sa javne scene. Ističući da svako ima pravo da iznosi argumentovanu kritiku rada javnih glasila, Tadić je ukazao da su apsolutno neprihvatljivi bilo kakvi pozivi na nasilje i širenje nacionalne netrpeljivosti.

Istovremeno i stranka G 17 Plus najoštrije je osudila pozive na bojkot B92, navodeći da Srbija koja je na putu ka Evropskoj uniji ne može tolerisati takve pojave. Neposredno pred ovakve incidente grupa nevladinih organizacija upozorila je na novo buđenje fašističke i antisemitske ideologije o čemu razgovaramo sa izvršnim direktorom građanskih inicijativa Miljenkom Deretom:

“Za mene sve zajedno to što se događa jedan znak krajnje, kako bi rekao, bolesti ovoga društva koje je normalna posledica svega što smo mi proživeli u poslednjih nekoliko decenija. Upravo povodom ovih svih natpisa koji su se pojavili treba u drugom svetlu sagledati činjenice da mi nismo zapravo obeležili ni godišnjicu Aušvica, da smo izostali na mnogim događajima iako smo imali vrlo jaka opravdanja zašto nismo bili, a ona su pitanja civilizacijskih nekih vrednosti i iskazivanja stava društva prema svemu što se u ono vreme događalo a što se na drugi način događalo u našem okruženju nedavno. Dakle, mi prosto živimo ostatke i preživljavamo ostatke onoga što nam je Milošević svojom politikom, i ne samo on, doneo. To je rezultat jedne kontinuirane kampanje protiv nevladinih organizacija, kontinurane kampanje protiv svih koji postavljaju pitanje zločina na dnevni red, koji ne dozvoljavaju da se pitanje zločina skloni sa dnevnog reda. To je naprosto iskaz jedne politike i podrške jednoj politici koja očigledno u današnjoj Vladi ima vrlo aktivne zagovorače.”
XS
SM
MD
LG