Dostupni linkovi

Čovićeva “lična stvar”?


Raspravljujući o slučaju Čović, Predsjedništvo je donijelo tri zaključka povodom optužnice podignute protiv jednog od članova kolektivnog šefa države. Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Borislav Paravac, kazao je da je odluka bila jednoglasna, zasnovana na poštivanju vladavine prava, ali i ličnog stava Dragana Čovića:

“Predsjedništvo BiH ne želi i ne može raspravljati o optužnici protiv gospodina Čovića i smatra da je to stvar pravosudnih institucija BiH. Pitanje daljeg rada u Predsjedništvu BiH člana Predsjedništva, gospodina Čovića, je pitanje dosljednog poštovanja zakona BiH, te ličnog stava gospodina Čovića i njegove stranke koja ga je kandidovala za člana Predsjedništva BiH. Ova situacija se ne može i ne smije odraziti na rad Predsjedništva i svih drugih institucija BiH.”

Na pitanje da li se ovakvom odlukom ruši kredibilitet Predsjedništva BiH, a nakon iznesenih zahtjeva predstavnika međunarodne zajednice da Čović podnese ostavku, Paravac je ponovio stav da Predsjedništvo može raditi normalno, te nastaviti sarađivati s ostalim institucijama. A na pitanje da li ovakvo stanje odgovara nacionalnim strankama, zapravo da li je u pitanju dogovor o podjeli BiH, odgovara:

“Ja mislim da nema ovdje političke pozadine nikakve. Jučer je zasjedalo ili predsjedništvo, ne znam - najviši organ HDZ-a. Oni su dali maksimalnu podršku gospodinu Čoviću, ali koliko sam u razgovoru sa Čovićem primijetio, da se isto tako traži i insistiraće se da ovaj slučaj ni u jednom momentu ne poremeti neke odnose unutar BiH.”

Kako je Paravac najavio, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda, Dragan Čović, sutra će se obratiti novinarima, odnosno bh. javnosti, sa obrazloženjem zašto ne želi da podnese ostavku.
XS
SM
MD
LG