Dostupni linkovi

Izbor Kosumija za premijera u sredu


Koalicija Demokratski savez Kosova – Alijansa za buducnost Kosova nastavice da upravlja Kosovom. Vladu Kosova ce nastaviti da vodi Alijansa, koja je kao svog kandidata za premijera predlozila Bajrama Kosumija, ciju je kandidaturu podrzao Demokratski savez i predsednik Ibrahim Rugova. Predsednistvo skupstine prihvatilo je Rugovin predlog da poslanici na sednici u sredu razmotre izbor Kosumija za novog predsednika vlade.

Fatmir Sejdiu, clan predsednistva iz Demokratskog saveza, izrazio je nadu da ce se u sredu zatvoriti poglavlje oko izbora nove vlade:

“Glavna tacka bice izbor nove vlade, odnosno premijera i ministara, koje on predlozi. Verujem da ce skupstina imati u vidu potrebu da se izglasa mandat nove vlade Kosova”, kaze Sejdiu.

Clan predsednistva iz Alijanse za buducnost Kosova, Naim Maljoku, izrazio je nadu da ce sve proci bez problema jer postoji vecina potrebna za izbor vlade:

“Raspolozenje postoji. Izbor premijera je prva tacka dnevnog reda i verujem da ce sve proteci u redu”, kaze Maljoku.

U medjuvremenu opozicija jos uvek nije odlucila dali ce podrzati ili ne izbor Bajrama Kosumija za premijera. Demokratska partija Kosova, najveca opoziciona stranka, je konstantno isticala kako se zalaze za formiranje sveobuhvatne vlade, koja bi ukljucila veci broj politickih partija. Dzavit Haljiti, clan predsednistva iz Demokratske partije, kaze da ta stranka treba da odluci kako ce nastupiti na sednici parlamenta:

“Poslanicka grupa Demokratske partije Kosova izaci ce sa stavom uoci sednice. Novi mandatar vlade je trebao danas da preda predsednistvu skupstine spisak kandidata za ministre, kako bi se postovala pravila Ustavnog okvira o izboru vlade”, kaze Haljiti.

Prema proceduri na sednici skupstine predsednik Kosova ce poslanicima predloziti izbor Bajrama Kosumija za premijera. Nakon toga Kosumi treba da predstavi imena ministara nove vlade.
XS
SM
MD
LG