Dostupni linkovi

BRISEL


Puna saradnja Srbije i Bosne i Hercegovine sa Haškim tribunalom uslov je za dalje korake u evropskim integracijama tih zemalja, izjavio je danas u Briselu Oli Ren (Olli Rehn), komesar Evropske unije za proširenje.
Rekao je predsedniku Srbije Borisu Tadiću u Briselu da je za pozitivnu ocenu Studije o izvodljivosti pristupanja Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji potrebno da generali Nebojša Pavković i Sreten Lukić, koji su optuženi pred Haškim tribunalom, budu do kraja ovog meseca prebačeni u Hag.
U Slučaju Bosne i Hercegovine, komesar Ren je rekao nakon sastanka sa predsedavajućim Saveta ministara Bosne i Hercegovine Adnanom Terzićem da je uslov za početak pregovora te zemlje i Evropske unije o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju pored saradnje sa Haškim tribunalom i reforma policije.
Komesar Ren je rekao predsedniku Srbije i to da je na vlastima Srbije sada da ispune uslov saradnje sa Haškim tribunalom, a da bi Studija izvodljivosti trebalo da bude okončana 31. marta i dostavljena Evropskoj komisiji 12. aprila.
Predsednik Tadić je ponovio i danas u Briselu da se zalaže za očuvanje državne zajednice Srbije i Crne Gore i da ne prihvata nezavisnost Kosova.
Sutra bi u Briselu trebalo da boravi predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica
XS
SM
MD
LG