Dostupni linkovi

HDZ protiv Čovićeve ostavke


Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine odbacilo je zahtjeve za ostavkom hrvatskog člana Predsjedništva BiH i dopredsjednika HDZ-a, Dragana Čovića, kojega je Sud BiH optužio za zaluporabu položaja i korupciju u slučaju Lijanović.

Predsjedništvo HDZ-a Čoviću je dalo punu podršku, uz stav da, između ostaloga, odbacuje prejudiciranje krivnje kao izraz sračunatog pritiska na nositelje najviših funkcija u institucijama države BiH i naglasilo da će se o ostavci ipak očitovati sam Dragan Čović.

HDZ BiH ovakvom odlukom ignorirala je zahtjeve Europske unije i Sjedinjenjih Država da Čović podnese ostavku na mjesto u Predsjedništvu BiH, kako bi zaštitio ugled i integritet funkcije koju obavlja.

* * * * *

Dok sva međunarodna tijela, uključujući i Sjedinjene Države, očekuju da Dragan Čović podnese ostavku, i ostale vladajuće parlamentarne partije izražavaju mu podršku, što bh. opozicija ocjenjuje skandaloznim.


Šef Evropske komisije u BiH, Majkl Hemfris, ponovio je da Evropska unija očekuje od hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Dragana Čovića, optuženog za kriminal i korupciju, da podnese ostavku. U Evropskoj uniji vjeruju da je Čovićeva ostavka najbolja odluka za njega lično i za BiH kao državu, jer bi se tako nešto desilo u svakoj drugoj normalnoj zemlji, ističe Hemfris:

“Time što bi dao ostavku, odnosno odstupio s dužnosti, gospodin Čović ni na koji način ne bi priznao svoju krivicu. On bi samo pokazao da stvari uzima odgovorno. S druge strane, imao bi mnogo više vremena da se posveti tome kako se nositi s ovim vrstama optužbi i mislim da njegova nevinost ostaje dok se ne dokaze suprotno u samom sudu. I to je ključni dio svih pravnih sistema naših zemalja i tako bi trebalo biti i ovdje.”

Podnošenje ostavke i odstupanje sa funkcije člana Predsjedništva BiH, Čoviću je preporučilo i Vijeće za implementaciju mira, te američka ambasada u Sarajevu. Čović se odmah treba povući s ove visoke funkcije kako bi se osiguralo nesmetano funkcionisanje državnih institucija i sačuvao njihov ugled, smatraju ambasadori Vijeća za implemantaciju mira.

O Čovićevoj ostavci razgovara se i u Vašingtonu, gdje u višednevnoj posjeti boravi Visoki predstavnik u BiH, Pedi Ešdaun. Portparol Ureda Visokog predstavnika Ljiljana Radetić za naš program kaže:

“Sva međunarodna tijela, uključujući i Sjedinjene Države, su izrazila mišljenje da doktor Čović treba da odstupi sa funlkcije. Gospodinu Čoviću treba neko vrijeme da donese pravu odluku, ali to vrijeme nije neograničeno.”

Vladajuće parlamentarne partije u BiH u pokretanju optužnice protiv Čovića vide realnu opasnost za novu krizu izvršne vlasti koju, kako je saopšteno, treba spriječiti. S druge strane, opozicija smatra da Čović i ostali svoju nevinost moraju dokazati pred sudom kao obični građani ove zemlje, te da je podrška vodećih parlamentarnih stranaka Čoviću skandalozna. Nikola Špirić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata:

“Mi javno u ime SNSD-a govorimo da mi protiv sebe nemamo organizovane političke opcije kojima je stalo da urede ovaj prostor, nego da imamo organizovanu mafiju koja je spremna da usporava procese prema evroatlantskim integracijama, mafiju koja je, nažalost, potpomognuta strankama koje čine parlamentarnu većinu.”

Čović i ostali optuženi za višemilionsku utaju poreza i primanje mita u slučaju Lijanović, 30. marta, na prvom ročištu, trebali bi se izjasniti o navodima optužnice koju zastupa međunarodni tužilac Džonatan Ratel, u Posebnom odjelu za privredni i organizovani kriminal Suda BiH.
XS
SM
MD
LG