Dostupni linkovi

SARAJEVO


Visoki međunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown) je u subotu posebno nametnutim merama na državnom nivou i na entitetskim nivoima privremeno zabranio raspolaganje državnom imovinom na području čitave BiH.
Odluka je doneta nakon što je nedavno Parlament Federacije BiH usvojio zakone kojima je trebalo da bude olakšana prodaja državne imovine date na korišćenje Ministarstvu odbrane.
Visoki međunarodni predstavnik je kontrameru obrazložio ocenom da bi rasprodaja državne imovine sada mogla obesmisliti rad Komisije za državnu imovinu čije je osnivanje najavljeno jer postoji opasnost da do njenog osnivanja bude prodat veći deo državne imovine.
U obrazloženju današnje mere visokog međunarodnog predstavnika u BiH navedeno je i to da veliki deo državne imovine BiH još nije propisno ni identifikovan ni popisan, kao i da se Savet ministara obavezao jesenas da će dogovoriti sa entitetskim vlastima zamrzavanje prodaje državne imovine, što, navodi Kancelarija visokog međunarodnog predstavnika, nije učinjeno.
XS
SM
MD
LG