Dostupni linkovi

Vlada Kosumija možda najzdravija opcija


Alex Anderson, šef kancelarije Medjunarodne krizne grupe u Prištini.

Rrahman PAÇARRIZI (Priredio: Gëzim BAXHAKU)

Zbog ubedjenja da su koalicijom koju su stvorili krajem prosle godine uspeli da stvore funkcionalnu vladu predstavnici DSK i AAK su se suprostavili zahtevima opozicije da se ide na novu sveobuhvatnu koaliciju kada je u pitanju formiranje nove vlade Kosova posle ostavke i odlaska u Hag bivseg premijera Ramusa Haradinaja.

DSK i AAK su smatrale da je vlada radila kao uigrana ekipa, da je u sto dana postojanja imala konkretne rezultate. Ova opcije je imala podrsku sefa UNMIK-a, Sorena Jessena Petersena i ovaj je predlog pobedio, kaze za nas program Alex Anderson, sef Kancelarije Mejdunarodne krizne grupe u Pristini komentarisuci odluku predsednika Kosova Ibrahima rugove da za mandatara nove vlade predlozi Bajrama Kosumija, podpredsednika Alijanse i aktuelnog ministra zivotne sredine i prostornog planiranja.

“Ja mislim da je ovo mozda najzdravija opcija. Ova koalicija izmedju DSK i AAK je bila legitimin rezultat oktobarskih izbora, dok bi pokusaj da se stvori nova vlada, protivno njihovoj volji bilo prenebregavanje rezultata izbora”, kaze Anderson isticuci kako u analizama ali i konkretnom delovanju treba imati u vidu da postojanje zdrave i jake opozicije u parlamentu jeste novo iskustvo za Kosovo.

U tom kontekstu prema Andersonu od izuzetnog znacaja je bio i sastanak izmedju predsednika Rugove i lidera najvece opozicione partije DPK Hashima Thaçija.

“Cinjenica da je sastanak predsednika Rugove i gospodina Thaçija, kao lidera najvece opozicione partije bila senzacija koja je napunila prve strane ovdasnjih novina pokazuje da jos uvek postoji nesto sto nije dovoljno zdravo u politickoj kulturi Kosova i sest godina posle rata”. Ovi bi sastanci, prema Andersonu trebalo da budu svakodnevnica za kosovsku politiku i mozda je vreme da se ozbilojno razmislja kako da se smanjuju tenzije izmedju ove dve partije, koje imaju svoje obavestajne structure koje su odrzavale odnose medju partijama pod tenzijom i gotovo u ratnom stanju.

Dvonedeljno odlaganje odluke o novom mandataru vlade Kosova, prema rukovodiocu kancelarije MKG u Pristini je stvorilo mogucnosti da se pojavljuju i bezbednosni problemi medju kojima i napad na konvoj predsednika Rugove

“Ovo odlaganje je stvorilo prostora za takve eksplozije, ukljucujuci tu i onu koja je pogodila konvoj predsednika Kosova dva tri rana ranije.
Mislim da je bilo velikih nejasnoca oko toga koji ce model koalicija pobediti, sada se to pitanje resava i mi treba ozbiljnije da idemo na stvaranje standarda i mogucnosti za opoziciju. Ti standardi i mogucnosti nisu postojali u 100 dana vlade pod Haradinajem, posto je sa jedne strane UNMIK admnistracija bila usredsredjena da radi u jednom periodu novog iskustva za njih , kakva je bila dinamika jedne vlada koja je radila koherentno kao jedna ekipa, koja nije posvecivala toliko paznje opoziciji”.

Na pitanje koliko je ova vlada u stanju da vodi process ostvarivanja standarda i razgovora o konacnom statusu Kosova Anderson odgovara.

“Ova vlada ima prednost kontinuiteta, posto ce vecina ministara ostati isti i ekipe ce ostati iste. Nedostaje gospodin Haradinaj kao upravljacka snaga i energija koja je stojala iza vlade i stoga mislim da mnogi ljudi postavljaju pod znakom pitanja koliko ce gospodin Kosumi biti u stanju da zauzme mesto i zameni Haradinaja. Tu ostaje dilema. Mislim da je najveca prednost gospodina Haradinaja bila stvaranje poverenja do koga je dolazio lomeci tabue, koje je trebalo lomiti, kao sto je bila ideja o dijalogu sa Beogradom, za dijalog sa Srbima, odnos prema pitanjima da i Albanci treba da traze izvinjenje u instancama gde su mozda Albanci dirali u zivot neduznih Srba. Zato mislim da je gospodin Haradinaj mnogo kritikovan od opozicije.

Ova vrsta poverenja moze da nedostaje novoj vladi, medjutim nezavisno od toga , cinjenica da je vlada jedna ekipa koja ce biti u stanju da nastavi program rada, daje veru da ce biti kretanja napred u pravcu ostvarivanja standarda”.
XS
SM
MD
LG