Dostupni linkovi

Rat plakatima hrvatske desnice


Još se samo čeka plakat s natpisom „Maneken, a ne heroj“ pa da i on potvrdi apsurd da se na hrvatskim ulicama najčešće može naći lik koji je prije četiri godine iščezao iz javnosti. Lik Ante Gotovina se posljednjih dana ukazuje od spomenika banu Jelačiću u Zagrebu pa sve do izloga dućana mješovitom robom u Mrduši Donjoj. Te akcije nije omekšala ni jučerašnja tvrdnja premijera Ive Sanadera:

„Od jučer Unija ima zajedničko stajalište da puna suradnja ne znači da je Gotovina u Hagu.“

Kako bi ovoj tvrdnji bolje pristajao upitnik nego uskličnik, to se nastavio
rat između pristaša generala Gotovine i komunalnih službi. Jedni i drugi
djeluju obično noću, tada se lijepi i trga. Iznimka se dogodila jučer, kad su četvorica muškaraca zalijepili Gotovinine plakate ispod bana Jelačića. Policija ih je privela, a isto usred bijela dana plakate su skinuli vatrogasci. Ohrabreni tim činom, danas su u Šibeniku komunalne službe pokazale zube pa su po danu skinuli s javnih površina 150 Gotovininih plakata. I vlasnici privatnih trgovina su im dali pristanak da plakate uklone s njihovih izloga. U Splitu je jučer na zgradi koju koristi Hrvatska čista stranka prava osvanuo veliki Gotovinin lik. I, ako se bude poštivati zakon, ostat će tamo još najmanje deset dana, objašnjava nam šef splitskih komunalnih službi Milan Amižić:

„Ipak treba vremena da se upravni postupak provede do kraja da bi i nama policija, u odnosu na tu činjenicu, pružila asistenciju, da bi naš koncesionar to uklonio ako je to nelegalno. Vođenje upravnog postupka ima svoje zakonitosti, ima svoje rokove, ima svoje specifičnosti. Može trajati deset dana, a može trajati i više.“

Veliki jumbo plakati obično se stavljaju na privatne površine – kako se ne bi mogli tek tako ukloniti – i obično iza njih stoji invalidska veteranska udruga HVIDRA koja ih nerijetko i čuva:

„Pozvali smo građane grada Kaštela da se uključe u danonoćno čuvanje plakata, poglavito noću“, kaže Željko Strize iz HVIDRA-e u Kaštelima.

Oni su prvi odmah iza Nove godine postavili jumbo plakat s likom Gotovine. Tada je to izgledalo kao ekscentričan čin, a ne uvod u novu kvazipatriotsku modu. Toj modi se priklonio i predsjednik Gradskog vijeća Zadra, Davor Aras, kojeg je Hrvatska demokratska zajednica izbacila iz svojih redova, ali ne i s funkcije – na sjednici vijeća pojavio s bedžom na kojem je Gotovinin lik. Na to je reagirala tek predsjednica zadarskog odbora Socijaldemokratske partije Omerka Šarić:

„Znate, ne izgleda ugodno kada dođete u Vijećnicu, ne zato što svaki pojedinac nema pravo nositi u demokratskom društvu neki bedž, ali uvijek se mora postaviti pitanje, i to sam ga i pitala, ja mislim da on nanosi štetu i Gradskom vijeću, kao i parlamentu kojem predsjeda, znači nanosi štetu svima nama vijećnicima, Zadru i Hrvatskoj. A sigurna sam da tom svojom gestom nije ni na najmanji način pomogao generalu Gotovini. Bojim se da je njima najmanje do generala Gotovine, njima je do samih sebe, jer bez priča kao što je general Gotovina i nekih drugih, oni postaju političari koji nemaju ništa ponuditi ovom gradu, ni Hrvatskoj i hvataju se za zadnju slamku i dokazuju nešto što nitko više ne treba dokazivati.“

U Zadru, doduše, više na gradskim bedemima ne stoji lik Ante Gotovine, ali su zato prije neki dan na ulazu u grad osvanula fotomontaže Gotovine i samog Pape Ivana Pavla Drugog s natpisom „U Tebe se, Gospodine, uzdam“. Na to je reagirao i zadarski nadbiskup Ivan Prenđa koji je Radiju Slobodna Europa rekao:

„Izražavamo nelagodu i neodobravanje što se lik Svetog oca koristi u međusobnim prepucavanjima nekih unutarnjopolitičkih struja u našem društvu. Ne doliči nikomu, tko se priznaje katolikom, manipulirati sa Svetim ocem. A osobito je to neumjesno u ovom delikatnom trenutku njegovog zdravstvenog stanja.“

Šef zadarske HVIDRA-e Ervin Brkić je inače jučer izjavio ogorčenje stavovima nadbiskupa Prenđe. I da sve ne bi ostalo na ogorčenju i likovnim izričajima nezadovoljstva, aktualni premijer Sanader i bivši Račan su – prema hrvatskom tisku – navodno dobili prijetnje iz kruga oko generala Gotovine.
XS
SM
MD
LG