Dostupni linkovi

Zagreb opušteno primio odluku EU


Vlada u Zagrebu je u prilicno opustenom tonu reagovala na odluku Evropske unije da odlozi pristupne razgovore sa Hrvatskom. Premijer Ivo Sanader je u Saboru delovao vrlo samouvereno. Poslanicima je rekao da zali zbog odluke Brisela, jer je Hrvatska nije zasluzila, ali je istovremeno uveravao da odluka o odlaganju pocetka pristupnih pregovora sa Hrvatskom ne predstavlja udarac "evroentuzijastima, niti vetar u ledja evroskepticima", najavivsi da ce njegova zemlja pregovore sa Unijom uskoro zapoceti. Ideju o prevremenim izborima koju je u parlamentarnoj raspravi predlozila radikalno-desna Hrvatska stranka prava, Sanader je odlucno odbacio, pise Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Predsednik Stjepan Mesic je na vest o odluci Evropske unije o odlaganju pristupnih pregovora sa Hrvatskom reagovao jos u sredu za vreme posete Jerusalimu. Odluka ga, rekao je, nije iznenadila jer se ocekivalo i da evropski ministri inostranih poslova u tom pitanju nece doneti jednoglasnu odluku i da Evropska unija nece dozvoliti da u tom pitanju ne pokaze jedinstven stav. "Ne treba da dramatizujemo situaciju. Hrvatska ce u slucaju optuzenog generale Ante Gotovine vrlo brzo dokazati da je preduzela sve sto je mogla i da u potpunosti saradjuje sa Haskim tribunalom za ratne zlocine", izjavio je Mesic.

I socijaldemokratski opozicioni lider i bivsi premijer Ivica Racan komentarisao je situaciju u opustenom maniru. "Ako je Brisel u odnosu na Hrvatsku napravio gresku, sada ne sme Hrvatska da pocini drugu gresku. Pred zemljom stoje mnogi problemi koje mora da resava, a predstoji joj i da se pripremi za ulazak u Evropsku uniju, kako bi pregovori, kad jednom pocnu, dobro i brzo protekli, rekao je Racan.

Vesna Pusic, predsednica narodnjaka, izrazila je doduse zaljenje sto su pregovori odlozeni, ali je, kao i Sanader, ocenila da je Evropska unija Hrvatskoj poslala pozitivan signal time sto je odredila okvir pregovora.

U opozicionim redovima cule su se, medjutim, i kritike vlade. Ivica Racan je ocenio da je Vlada suvise naglasavala pitanje datuma pocetka pristupnih pregovora. Bivsi socijaldemokratski ministar spoljnih poslova Tonino Picula je prebacio Sanaderu da je odredjene mere za hvatanje Gotovine suvise kasno doneo, prenosi Frankfurter Allgemeine Zeitung.
XS
SM
MD
LG