Dostupni linkovi

Annan očekuje kompletno povlačenje Sirije iz Libana


Annanov izaslanik, Terje Roed-Larsen je izjavio novinarima da je Sirija uglavnom izvrsila prvu fazu povlacenja svojih trupa koja predvidja da se jedna trecina – 14 000 vojnika – vrati kuci. Vecina preostalih je u Bekaa dolini, granicnom pojasu Libana prema sirijskoj granici.

"Dobio sam obecanja i videcu da li ce se ona ispuniti", rekao je Larsen. Ovih dana posmatramo da su sedista libanskih tajnih sluzbi u Libanu zatvorena, ukljucujuci i sediste u Bejrutu", izjavio je Larsen.

Zahtev za povlacenje sirijskih trupa iz Libana, koje su u toj zemlji vec 30 godina, dobio je ubrzanje nakon ubistva popularnog libanskog politicara Rafika Haririja proslog meseca, za koje Libanci optuzuju Siriju. Specijalna komisija Ujedinjenih nacija koja istrazuje Haririjevo ubistvo trebalo bi usko da objavi svoje nalaze.

Savet bezbednosti zahteva raspustanje i razoruzavanje svih libanskih i ne-libanskih milicija. Povlacenje sirijskih trupa ostavice na cistini Hezbolah, kao glavnu libansku frakciju koja se nije razoruzala. Road-Larsen kaze da nema neposredne planove da o tome otvori diskusiju sa Iranom, ali da o tom problemu vec razgovara u Libanu.

"Svi uslovi rezolucije 1559 Saveta bezbednosti moraju se ispuniti, ukljucijuci i to pitanje", rekao je Larsen, misleci na razoruzanje Hezbolaha.

Hezbolah je, medjutim, saopstio da nece reci "zbogom oruzje", jer mora biti pripravan da stiti Liban i da sprecava potencijalnu izraelsku agresiju.
XS
SM
MD
LG