Dostupni linkovi

UNESCO protiv izgradnje hidroelektrane na Tari


Ekspertska misija je predložila Komitetu za svjetsku baštinu, koji će u julu zasijedati u Durbanu, da donese odluku u kojoj se pozivaju obje vlade da sarađuju u traženju alternativnih rješenja za dobijanje električne energije. Takođe se pozivaju da u potpunosti primjene preporuke Međunarodne ekspertske misije i zahtijeva od Vlade Crne Gore da preduzme mjere i eliminiše sve direktne i indirektne prijetnje za imovinu svjetske baštine. Za postojeću ekološku studiju navedeno je da je naučno bezvrijedna i prepisana iz ranijih dokumenata, te da nije u skladu sa međunarodnim standardima. Od Vlade u Podgorici i Banja Luci se traži da obezbijede Centru svjetske baštine izvještaj sa svim odlukama koje se odnose na projekat brane ili druge razvojne projekte do 2. februara 2006.godine. Pomoćnik ministra ekologije u crnogorskoj Vladi Nada Mugoša, uz negodovanje što je objavljen samo dio dokumenta, tvrdeći da su se tome suprotstavili i predstavnici UNESCO-a, na naše pitanje da li će Vlada, kako je ranije tvrdio ministar ekologije Boro Vučinić, poštovati preporuke i sugestije UNESCO-a IUCN-a, odgovorila je:

“Normalno da Ministarstvo ne mijenja svoj stav bez neke jake argumentacije”.

Podsjetimo. Vlada Crne Gore je krajem aprila prošle godine prihvatila sporazum o saradnji Republike Srpske i Crne Gore na izgradnji i zajedničkom korišćenju hidroenergetskog sistema “Buk Bijela”, što je u javnosti izazvalo oštre reakcije. Nevladine organizacije za zaštitu Tare pokrenule su široku akciju kojoj se priključio veliki broj građana, nevladinog sektora i sve političke stranke, izuzev Demokratske partije socijalista, čiji su predstavnici iz Vlade u međuvremenu nastavili da se susrijeću sa kolegama iz Republike Srpske, gdje se već radilo na pripremi infrastrukture za izgradnju “Buk Bijele”. Prošle jeseni, crnogorski parlament je, uz protivljenje samo DPS-a, usvojio Deklaraciju o zaštiti Tare, na koju je potpise stavilo više od 10 hiljada građana. Međutim, iako je čak i iz najbližih krugova vlasti stizalo upozorenje da se izgradnjom HE “Buk Bijela” uništava Tara, a ide na ruku samo energetskom lobiju koji se prijavio na tender za izgradnju, odnosno londonskoj firmi “EFT”, čiji su vlasnici kontroverzni biznismeni Vuk Hamović i Vojin Lazarević, premijer Milo Đukanović tvrdio je da Vlade usvojena Deklaracija pravno ne obavezuje. Međutim, iz nevladinog sektora kažu da su očekivali takve preporuke UNESCO-a, uvjereni da je stavljena tačka na “Buk Bijelu”. Siniša Stevović, nevladina organizacija “Most”:

“Deklaracija o zaštiti rijeke Tare sada konačno dobija pravu snagu i mislim da će i u budućnosti biti končno brana bilo kakvim hidroelektranama na rijeci Tari”.

Zvanične reakcije iz Republike Srpske i pored upornih pokušaja nijesmo mogli dobiti, a Miodrag Dakić, predsjednik mladih istraživača iz Banja Luke, kaže da vijest u Bosni i Hercegovini još nije ni objavljena, ali se nada da je preporuka odgovornima ipak jasna:

“Možemo se nadati da će vlasti konačno shvatiti koliko je taj projekat opasan i koliko nema razloga da se nastavi”.
XS
SM
MD
LG