Dostupni linkovi

Izbeći svaku politizaciju potrage za nestalima


Presedavajući sastanka Fransoa Stan koji je i šef operacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta za jugoistočnu Evropu izjavio je novinarima posle sastanka u Beogradu da se na spisku nalazi 2960 lica dodajući da su na spisku mahom Albanci i da su se članovi radnog tela složili da spisak Međunarodnog komiteta bude jedinstven i važeći za sve strane uključene u rasvetljavanje sudbine nestalih.

“Danas su se dve strane dogovorile kao što ste imali prilike da snimite i potpisale opšti okvir za održavanje ovih sastanaka kao i radna pravila za rad Radne grupe a hteo bi da naglasim, takođe, su se obe strane složile da će spisak koji ima Međunarodni komitet Crvenog krsta, spisak nestalih lica biti i važeći spisak radne grupe.”

Radna grupa se dosad sastala samo jednom, početkom marta 2004. godine u Prištini, a naredni sastanak nije održan do danas zbog prošlogodišnjeg martovskog antisrpskog nasilja u Pokrajini. Prištinsku delegaciju prevodio je savetnik u kosovskoj vladi Ragib Zekoli, a politički savetnik premijera Kosova Nedžedin Spahiu je novinarima rekao da je učinjen dobar pomak u procesu razraševanja sudbine nestalih.

“Sastanak je bio uspešan i nije bilo nečega što se nismo dogovorili. Sada predstoji ogroman rad da se pronalazi sudbina oko 3000 nestalih osoba, među kojima su 2500 Albanaca i 500 osoba srpske i ostalih etničkih pripadnosti.”

Vođa beogradske delegacije u Radnoj grupi Veljko Odalović precizirao je da se na spisku nalazi 2300 Albanaca, a da su ostali nealbanci. Odalović je rekao da je na sastanku dogovoreno da se svi nestali tretiraju podjednako bez obzira na nacionalnost.

“Nijedan proces ozbiljno se na Kosovu i Metohiji ne može ni započeti niti razrešavati ukoliko se pitanje nestalih ne bude rešavalo. Jednostavno, obe delegacije su danas podržale ovaj put, ovaj metod, i usaglasili se da je ovo pitanje u kojem ćemo izbeći svaku politizaciju. Ovo je humanitarno pitanje i sa te strane apsolutno naša delegacija daje tom procesu podršku.”

Radnu grupu za nestale na Kosovu čine predstavnici vlasti u Beogradu i Prištini i Međunarodni komitet Crvenog krsta kao medijatora. Sledeći sastanak Radne grupe za nestala lica biće održan 9. juna u Prištini.
XS
SM
MD
LG