Dostupni linkovi

EU odgodila pregovore sa Hrvatskom, nema novog datuma


Pristupni pregovori između Evropske unije i Hrvatske neće početi sutra, jer zemlja nije ostvarila traženi nivo saradnje sa Haškim sudom, odlučili su danas u Bruxellesu evropski ministri inostranih poslova.

„Nakon konsultacija u Savetu ministara i u nedostatku jednoglasnog stava odlaže se otvaranje pregovora o pristupu Hrvatske“, rekao je predsedavajući EU, šef luksemburške diplomatije, Jean Asselborn.

Evropska unija nije ni odredila mogući novi datum, naglasivši da je otvorena za pregovore kad god se za to stvore uslovi. Da bi ovo argumentovala, Unija je potvrdila da je danas usaglasila pregovarački okvir sa Hrvatskom, tako da se jedino očekuje ostvarivanje potpune saradnje sa Haškim sudom.

Evropski komesar za proširenje Olli Rehn je nakon donošenja ove odluke potvrdio još jednom da je mesto Hrvatske u evropskoj porodici:

„Hrvatska je zemlja kandidat i ništa se nije promenilo po tom pitanju“, rekao je komesar Rehn.

Saznaje se da ministri nisu uspeli da postignu dogovor da u odluci eksplicitno spomenu hapšenje generala Ante Gotovine kao trenutak kada bi počeli pregovori, iako, tvrde ovi izvori, ubedljiva većina država je bila za ovu formulaciju. Ipak zbog neophodnosti jednoglasja, ova rečenica nije uspela da se pojavi u zvaničnom dokumentu.

Premijer Republike Hrvatske Ivo Sanader, koji se nalazi u evropskoj prestolnici, pozdravio je usvajanje pregovaračkog okvira i prema njemu Hrvatska je napravila napredak, ali Evropska unija nije uspela da postigne dogovor za početak pregovora 17. marta. Na pitanje novinara da li je time razočaran, Sanader je rekao da razočarenje nije politička kategorija.

Ovo je inače prvi put u istoriji cele Evropske unije da pregovori s jednom zemljom kandidatom ne počnu u zakazanom datumu.

* * * * *

Odgoda početka pregovora o hrvatskom članstvu u Evropskoj uniji zbog slučaja Gotovina nije iznenadila ni predsjednika Mesića, ni hrvatske oporbene političare.


Odgoda je očekivana, kazao je hrvatski predsjednik Stipe Mesić, koji je u službenoj posjeti Jeruzalemu:

„S obzirom da nije bilo suglasja među ministrima Evropske unije sasvim je bilo za očekivati da se na pitanju početka pregovaranja Evropska unija neće dijeliti. Ali ne treba sada očajavati. Ja vjerujem da ćemo u kraćem vremenu biti vjerodostojni da smo poduzeli sve da bi suradnja sa Haškim tribunalom bila potpuna.“

Slično i predsjednik oporbenih socijaldemokrata Ivica Račan u izjavi novinarima u pauzi zasjedanja sabora:

„Sam datum početka pregovora mislim da je previše dramatiziran u Hrvatskoj, pa malo i ponašanjem čelnih ljudi u izvršnoj vlasti. Čini mi se da će biti daleko važnije tko snosi odgovornost ukoliko pregovore koji otpočnu ne budemo znali dobro i u našem interesu završili.“

Odgoda pregovora, ali uz prihvaćanje okvira za pregovore nije tako loša vijest za Hrvatsku, kaže i predsjednik Hrvatske seljačke stranke Zlatko Tomčić:

„Mislim da je ona zapravo povoljna. Onog momenta kada Hrvatska ispuni sve uvjete da će tog momenta pregovori početi. Treba zasukati rukave, treba nastaviti sa poslom i čim prije dobiti šansu da se počnu pregovori.“

Kasnilo se sa spoznajom koliko je slučaj Gotovina važan, upozorava predsjednica narodnjaka Vesna Pusić:

„To je, ja bih rekla, rezultat puno nesretnih čimbenika. Mislim da je rezultat i vrlo kasne spoznaje sa hrvatske strane u kojoj mjeri je ovaj uvjet važan uvjet.“

Bivši čelnik liberala a sada neovisni zastupnik Ivo Banac kaže kako je odgoda u stvari dobrodošla:

„Naravno treba početi od suradnje sa Haškim tribunalom. Ali ja mislim da zemlja u kojoj imamo ogromni deficit, koji može samo za jednu godinu neprogramiranja duga dovesti do kraha države, u kojoj Imamo izvoz koji je upola manji od uvoza, u kojoj imamo vanjski dug koji je prešao 30 milijardi dolara, imamo zapravo jednu potpuno neprihvatljivu situaciju, gdje moramo početi razmišljati o tome kako da riješimo ovu krizu. Zbog toga ja mislim da je ovo što se dogodilo u Briselu – odgoda pregovora, za Hrvatsku zapravo dobra vijest.“

Desna oporba – pravaši – za sutra najavljuju neke radikalne zahtjeve, a danas je njihov čelnik Anto Đapić za naš radio kazao:

„Vlada je igrala na jednu kartu i ta je karta izgubila, ta je karta prokockana, a hrvatski narod nije karta s kojom se smije kockati. Mi naime držimo da je minimum koji je sada potreban, zaokret unutarnje i vanjske politike, jer ako se ovako dalje nastavi, onda ćemo živjeti stalno u grču, Hrvatska će biti na čekanju, a to ne odgovara niti Hrvatskoj, niti javnosti, niti narodu, a vjerujem da ne odgovara ni hrvatskoj Vladi.“
XS
SM
MD
LG