Dostupni linkovi

Dan prije


Dan prije odluke ministara vanjskih poslova zemalja Evropske unije o sudbini početka pristupnih pregovora o hrvatskom članstvu u Evropskoj uniji, zakazanih za 17. ožujka, najbrojnija zastupnička grupa u Evropskom parlamentu, Evropska pučka stranka, podržala je početak pregovora na zakazani datum. Predsjednik Evropske pučke stranke Wilfred Martens:

„Nikada nisam stvar razumijevao tako da puna suradnja znači izručenje generala Gotovine, pogotovo ako hrvatske vlasti ne mogu naći generala jer se on ne skriva u Hrvatskoj“, kazao je Martens nakon sastanka sa Sanaderom u Brislu.

On je dodao kako je odluka o početku pregovora s Hrvatskom ekskluzivno pravo zemlja članica Evropske unije, bez obzira na mišljenje drugih organizacija ili osoba. Sanader je nakon susreta s Martensom kazao kako se nada da će članice Evropske unije postići konsenzus oko početka pregovora s Hrvatskom, jer je službeni Zagreb, kaže, ispunio postavljeni uvjet pune suradnje s Hagom.

Što će značiti ova potpora evropskih stranaka desnog centra, za Radio slobodna Evropa analizira bivši hrvatski ministar vanjskih poslova, socijaldemokrat Tonino Picula:

„Potpora pučana je bila očekivana. Pitanje je da li je ona dovoljna evo 24 sata prije skupa na kome ministri vanjskih poslova Evropske unije moraju odlučiti o početku pregovora s Hrvatskom.“

I socijaldemokrati su među sebi bliskim evropskim strankama lobirali za početak pregovora 17. ožujka. Picula je u Ateni razgovarao sa čelnicima Socijalističke partije Grčke:

„Predsjednik stranke, gospodin Papandreu, izrazio je stajalište da bi zaustavljanje Hrvatske doista bila loša vijest ne samo za Zagreb, nego za sve zemlje koje sebe sutra vide u Evropskoj uniji a sada se bore sa ozbiljnim tranzicijskim problemima. On je naravno principijelno stvar postavio da treba ući ona zemlja koja poštuje međunarodno pravo i angažira se u reformiranju cijelih sustava koje je potrebno formirati da dobije prolaznu ocjenu, i u tom pogledu smo doista imali razumijevanje grčkih kolega.“

Moguća odgoda pregovora, ocjenjuje Picula, imala bi negativne posljedice i na političkom, i na socijalnom i na gospodarskom planu u Hrvatskoj.
XS
SM
MD
LG