Dostupni linkovi

Tribunal podigao svoju posljednju optužnicu


Boškovski i Tarčulovski optuženi su u tri tačke za kršenje zakona i običaja rata. Na teret im se stavljaju ubistva, nasumično uništavanje naselja i okrutni tretman tokom napada na Ljuboten od 10. do 12. avgusta 2001. godine. Po optužnici, Boškovski i Tarčulovski su bili učesnici zajedničkog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bio nezakoniti i direktan napad na civile i civilne objekte, koji nije bio opravdan vojnom potrebom.

Nakon što su dobile optužnicu, makedonske vlasti su uhapsile Tarčulovskog i on u istražnom zatvoru u Skoplju čeka na izručenje Tribunalu. Boškovski je ranije uhapšen i pritvoren u Hrvatskoj, nakon što je u Makedoniji optužen da je kao ministar unutrašnjih poslova naredio ubistvo desetak pakistanskih ilegalnih imigranata, uz lažno obrazloženje da su oni pripadnici terorističkih organizacija.

Prema obavezama koje je pred nju stavilo Vijeće sigurnosti UN-a, Carla del Ponte je posljednjih 6, od ukupno 160 do danas podignutih optužnica, predala sucima na verifikaciju do kraja prošle godine. Prema strategiji okončanja mandata ovoga suda, prva faza je time završena. Sljedeći je rok 2008. do kada bi se morali okončati svi procesi u prvom stepenu, a do 2010. godine ostavljen je rok za završetak svih žalbenih postupaka.

U 11 godina svoga postojanja, tokom kojih je potrošeno oko 900 miliona dolara, oko 150 osoba je pred sucima Tribunala odgovaralo za najteža kršenja međunarodnog prava. U potpunosti je okončano 35 slučajeva, poništeno ih je 10, 5 optuženih je oslobođeno optužnice, a 5 ih je preminulo tokom suđenja. Trenutno se u pritvorskoj jedinici u Scheveningenu nalaze 52 optuženika, 15 ih je pušteno da na slobodi sačekaju početak suđenja. U bjekstvu je još uvijek 16 optuženih. Među njima su i Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Ante Gotovina, za koje je više puta potvrđeno da se moraju naći u Haagu. Predsjednik Tribunala, Theodor Meron, danas je još jednom izjavio da ovaj sud ne može zatvoriti svoja vrata, čak ni 2010. godine, ukoliko Karadžiću, Mladiću i Gotovini ne bude suđeno u Haagu.

Optuženi koji se još nalaze u bjekstvu:

Vlastimir Đorđević, Sreten Lukić, Nebojša Pavković, Ljubomir Borovčanin, Goran Borovnica, Ante Govotovina, Goran Hadžić, Radovan Karadžić, Milan Lukić, Sredoje Lukić, Drago Nikolić, Vinko Pandurević, Vujadin Popović, Dragan Zelenović, Zdravko Tolimir, Ratko Mladić, Stojan Župljanin
XS
SM
MD
LG