Dostupni linkovi

Haški bjegunci uživaju zaštitu u Rusiji


Medju haskim bjeguncima koje jos uvijek stite ruske obavjestajne agencije su Vinko Pandurovic i Vujadin Popovic, tvrdi “Gardian “oslanjajuci se na izvore u Hagu i tajnim sluzbama. Gojko Jankovic, kako je kazao londonskom dnevniku izvor u Tribunalu, je iznenada telefonirao iz Moskve rekavsi samo da zeli da se preda. Njegova supruga navodi kako je nastojala da ga privoli na predaju, dok haski izvori ukazuju na pritisak vlasti Republike Srpske.

Predstavnik ruske Federalne sluzbe bezbjednosti (FSB) je kazao Gardijanu da niti znaju nesto o ovome, niti zele komentarisati. U diplomatskim krugovima primjetna je frustracija zbog ponasanja Rusije jer je ona potpisnik Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Nije jasno zasto to Rusi cine, ali je jasno da pomazu tim ljudima i haski proces drze taocem” upozorio je diplomata visokog ranga.

Garidijan, uz tvrdnje da je Jankovic uzivao zastitu ruskih obavjestajaca, navodi izjavu njegove supruge Milice MUP-u Republike Srpske, u kojoj opisuje putovanje u Moskvu kako bi se sastala sa Gojkom. Posjetu su nadzirali agenti FSB-a. Jedan od njih je platio racune u skupim restoranima prije nego sto ce Milicu odvesti u luksuzni stan na vidjenje s Gojkom. “Imala sam utisak da se Gojko osjeca veoma sigurnim u prisustvu ruskog agenta”, navela je Milica Jankovic u izjavi. Po njenim tvrdnjama Gojko je dobio rusko drzavljanstvo pod pseudonimom.

Izvori u Haskom tribunalu tvrde da se i Vujadin Popovic, optuzen za ucesce u genocidu srebrenickih Bosnjaka, takodje krije u Rusiji. Popovic je bio pomocnik komandanta Drinskog korupusa Vojske Republike Srpske i kljucni ucesnik masakra u Srebrenici, navodi Gardijan. Zapadni obavjestajni izvori tvrde da se i Vinko Pandurovic, bivsi komandant Zvornicke brigade, takodje krije u Rusiji. On je nadzirao ubistva na stotine srebrenickih Bosnjaka u blizni jedne skole i na vojnom imanju u Branjevu.

Stiteci haske bjegunce Rusija samo minira napore da se obuzda Republika Srpska, a odbijanje vlasti ovog entiteta da u cjelosti saradjuju s Hagom blokira ukljucivanje Bosne i Hercegovine u program NATO-a Partnerstvo za mir, zakljucuje “Gardian.”
XS
SM
MD
LG