Dostupni linkovi

Započeo uviđaj u Karašu


Sa vojnog podzemnog objekta “Karaš” na Topčideru 10. marta skinuta je oznaka državne tajne pa je predstavnicima civilnog pravosuđa po nalogu Okružnog javnog tužilaštva, pet i po meseci posle pogibije vojnika, omogućeno da ga obiđu uz prisustvo advokata porodica poginulih. Vojnici Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović poginuli su na straži 5. oktobra prošle godine dok su čuvali “Karaš” i tada je javnost prvi put čula za taj objekat koji je pre nekoliko decenija izgrađen za boravak najviših državnih funkcionera u ratovima ili drugim kriznim situacijama. Vojni istražni organi saopštili su da su gardisti poginuli pucajući iz puškaka jedan u drugog, i da u ubistvu nije učestvovalo treće lice, dok je nezavisna državna komisija zaključila da vojnici nisu mogli da se poubijaju međusobno. Pored mnogih nezvaničnih verzija o pogibiji gardista, pominjala se i mogućnost da se u “Karašu” skrivao neko od haških optuženika i da su gardisti ubijeni jer su videli nešto što nisu smeli. Po obilasku “Karaša” Vladan Batić, advokat porodice Dragana Jakovljevića, novinarima je izjavio:

“Ako me sad pitate da li može postojati uzročno-posledična veza između pogibije vojnika Jakovljevića i Milovanovića, a ja ponovo po ko zna koji put otvoreno kažem ubistva dvojice gardista, i mogućnosti skrivanja određenih lica u podzemnom objektu u Topčideru, ja kažem da ta veza postoji. I save one naše sumnje koje smo iznosili samo na bazi dokumenata koje smo posedovali, danas su još izraženije.”

Batić nije mogao da govori o svim detaljima obilaska “Karaša” jer taj objekat i dalje ima status vojne tajne, ali je preneo još neke utiske.

“Podzemni objekat ‘Karaš’ ima toliki kapacitet da u njega mogu istovremeno da se smeste svi novinari Srbije, svi kamermani Srbije, mogu da borave tu, da spavaju, kuhinja je kao u reprezentativnim hotelima, tako da mogu i da se hrane,.”

Vladan Batić rekao je da će tražiti da se hitno saslušaju brojni svedoci zbog propusta i nelogičnosti u vojnom istražnom postupku.

“On ili je vođen u nameri da se falsifikuje istina i krivotvori stvarnost, ili je vođen u potpunom neznanju. Dokazi ili nisu izvođeni ili su krivo prezentirani ili su selektivno izvođeni.”

Istraga o pogibiji dvojice gardista prešla je u nadležnost civilnih organa jer u Srbiji vojno pravosuđe od ove godine više ne postoji.
XS
SM
MD
LG