Dostupni linkovi

Nagrada za ratne zločine


Gojko Janković već devet godina nalazi se na javnoj haškoj optužnici, koja ga tereti da je kao jedan od zamjenika komandira vojne policije i vođa paravojnih formacija učestvovao u ratnim zločinima nad nesrpskim stanovništvom Foče, uključujući hapšenja i zločine nad muškarcima zatočenim u Kazneno-popravnom domu u Foči, te brutalnom premlaćivanju, seksualnom zlostavljanju i silovanju žena zatočenih po kućama, stanovima i motelima u gradu i okolnim selima.

Neke od fočanskih žrtva o zločinima Gojka Jankovića govorile su za državnu televiziju:

“Njega sam vidjela očima svojim kad je doveo. Kaže: Udri balinku! Radite šta hoćete od balinke.”

“Gojko Janković, koji je toliko zla nanio, nanio on, on naš čovjek, iz našeg komšiluka, iz naše Foče. Toliko da je zla nanino. On je imao svoje ljude. Ali, tu su žrtve da dokažu šta je kome učinio i šta je uradio. Samo mi je želja da se sretnem sa njim, da se pogledamo.”

S obzirom na dobrovoljnu predaju, Jankovićevoj porodici, prema odluci Vlade RS-a, pripada 50 hiljada maraka. Portparol Vlade Zlatko Jurić:

“Vlada RS-a će pružiti sve potrebne garancije da se Gojko Janković pusti na slobodu do početka suđenja i, u skladu sa zakonskim odredbama, obezbijediće potrebnu materijalnu i drugu pomoć njegovoj porodici.”

Vlasti RS-a su predajom Jankovića, a nešto prije i Save Todovića, donekle uspjele izdjejstvovati smanjenje međunarodnog pritiska, smatra Tarik Sadović, član Glavnog odbora SDA. Prema njegovim riječima, predaje su ipak rezultat bezobzirne odluke da se ratni zločinci nagrađuju sa po 50 hiljada maraka:

“Vlada najavljuje da će mu dati čak i garancije da se sa slobode brani, iako njegove žrtve pričaju strašne priče o monstruoznim mučenjima koje su pretrpjele. Kako sada stvari stoje, izgleda da ova odluka o nagrađivanju daje svoje rezultate, bez obzira što izaziva mučninu kod svih normalnih ljudi.”

Potpredsjednik SNSD-a, Krstan Simić:

“Sve predaje, sva hapšenja ovog svijeta neće riješiti problem dok se gospodin Karadžić i gospodin Mladić ne nađu u Hagu. Prema tome, ovdje je ključno pitanje: je li ovo definitivno poruka i gospodinu Karadžiću i gospodinu Mladiću da nemaju izbora i da se i oni predaju?”

Gojko Janković je osmi sa državljanstvom BiH koji se u posljednjih šest mjeseci dobrovoljno predao Haškom tribunalu i drugi koji je otišao iz RS-a. Kako nezvanično saznajemo, MUP RS-a vodi konkretne pregovore o predaji sa još nekoliko haških optuženika.
XS
SM
MD
LG