Dostupni linkovi

Sarajevske muke s multietničnošću


Izborom poslanika za Gradsko vijeće Sarajeva prekršen je Izborni zakon i Odluka o konstitutivnosti naroda, navode u Socijaldemokratskoj partiji. Tako u novokonstituisanom vijeću, koje su formirale Stranka demokratske akcije, Stranka za BiH, Socijaldemokratska unija i Stranka penzionera, od 23 člana, nema predstavnika srpskog naroda. 16 je Bošnjaka, 4 Hrvata i tri vijećnika iz reda ostalih. Predsjednik Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije, Faruk Sijarić:

“Općinska vijeća su poduzela korake o izboru novih gradskih vijećnika, korake koji su aposlutno suprotni odredbama Izbornog zakona, uputama koje smo dobili od Izborne komisije i apsolutno su suprotni odredbama Ustavnog suda o konstitutivnosti, Ustava Federacije i, naravno, Kantona.”

Grupa vijećnika uputila je Izbornoj komisiji BiH žalbu. Prigovori se, kako objašnjava predsjednik državne izborne komisije, Vehid Šehić, odnose na povredu procedura, odnosno na to da mandati nisu dodjeljivani kandidatskim listama po sistemu proporcionalne zastupljenosti:

“Mi smo zatražili zapisnike sa sjednica opštinskih vijeća gdje se vršilo glasanje. Prema nekim mojim saznanjima, izgleda procedure nisu ispoštovane, što opet može uvjetovati da će Izborna komisija, u skladu s Izbornim zakonom BiH, dati nalog da se procedure moraju ispoštovati.”

Prema Statutu Grada Sarajeva, Vijeće broji 28 članova. Ono se ne bira direktno, već se izvodi iz opštinskih vijeća, nakon direktnih izbora. Problem je što Statut Sarajeva još nije usklađen sa odlukama Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda. Prema postojećam statutu, srpski narod podvodi se pod kategoriju ostali. Gradsko vijeće imalo je obavezu da ga uskladi s odlukama Ustavnog suda, što do danas nije urađeno. Gradonačelnik Sarajeva, Muhidin Hamamdžić, kaže da je sada pokrenuta inicijativa za izmjenu postojećeg statuta:

“Nacrt izmjene Statuta je prošao, javna rasprava je obavljena. Međutim, to ne znači da srpski narod nije zastupljen u postojećem vijeću. Naprotiv, on je zastupljen u punom broju kako predviđa i Ustav Federacije BiH. Međutim, problem je samo u tome što se oni podvode pod ostali. I naravno da to treba svakako promijeniti.”

Predsjednik sarajevskog kantonalnog odbora SDP-a, Faruk Sijarić, podsjeća da iako su lokalni izbori održani još u oktobru, opštinska vijeća su konstituisana tek u decembru, kada su objavljeni i amandmani kojima se Ustav Kantona prilagođava Ustavu Federacije u dijelu koji govori o konstitutivnosti naroda. Na ponudu Stranke demokratske akcije i Stranke za BiH da SDP u Gradskom vijeću kandiduje vijećnike hrvatske i srpske nacionalnosti, Sijarić odgovara:

“Nikad nećemo pristati da mi dajemo samo Srbe i Hrvate, recimo, jer mi nismo ni srpska stranka, nismo ni hrvatska, nismo ni bošnjačka, mi smo stranka svih naroda koji žive na našoj teritoriji.”

Sa druge strane, stranke koje su na prethodnim opštinskim izborima osvojile većinu mjesta u lokalnim parlamentima tvrde da SDP na ovaj način pokušava da zadrži vlast u Srajevu. Predstavnica SDA Semiha Borovac kaže da se nada da će SDP ipak prihvatiti njihov prijedlog. Na tvrdnje da pokušavaju da u Sarajevu uspostave jednonacionalnu vlast, Borovac je kategorična:

“Odbijam takve optužbe i to uopšte ne stoji, jer SDA će sigurno ispoštovati, kako kažem, sadašnje odredbe Statuta i sebe smatra pozvanom da uredi Stutut Grada u novom Gradskom vijeću.”

Gradonačelnik Sarajeva, Muhidin Hamamdžić:

“Ja sam rekao i stojim na tome da, ukoliko se dozvoli da se stavi u funkciju jednonacionalna vlast u gradu Sarajevu, ideja o multietničnosti, multikulturalnosti ovog grada je mrtva.”

Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 navodi da se nepoštovanjem Odluke o konstitutivnosti pristaje na nacionalnu podjelu zemlje. Predsjednik Kantonalnog odbora Srpskog građanskog vijeća, Miladin Vidaković, dodaje da je ovo samo jedna od drastičnih greški koje se čine u BiH kada je riječ o poštovanju ove odluke:

“Kašnjenje u konstituisanju Gradskog vijeća, a evo sada i pokušaj konstituisanja Gradskog vijeća upozoravaju ponovo da stranke na vlasti pokušavaju ne samo da izbjegnu provođenje ustavnih obaveza nego da joj se i izruguju.”

Opštinski vijećnici Socijaldemokratske partije neće učestvovati na dogovorima za formiranje Gradskog vijeća Sarajeva koje je za srijedu, 16. mart, zakazao Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije. SDP je, sa druge strane, pozvao sve aktuelne gradske vijećnike da dođu na sjednicu Gradskog vijeća koja će biti održana sutra i na kojoj će se izjašnjavati o izmjenama Statuta Grada. Amandmanima Statut Sarajeva trebao bi da bude usklađen sa Odlukom Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda.
XS
SM
MD
LG