Dostupni linkovi

Evropska mrkva i batina


Zelja i namjera medjunarodne zajednice da sto uspjesnije okonca mandat Haskog tribunala do 2010. godine tumaci se kao jedan od najvaznijih razloga sve veceg broja prisutnih optuzenika za ratne zlocine pred sudijama u Hagu. Analiticar Finacial Timesa istice cinjenicu da je to krajnji rok do kada je neophodno procesuirati najodgovornije za ratne zlocine na podrucju bivse Jugoslavije, a koji se jos uvijek nalaze na slobodi. Stoga je u Haskom sudu i njegovom Tuzilastvu naglasena uzurbanost da se u prvostepenom postupku okoncaju svi najvazniji slucajevi u naredne tri godine.

Drugi vazan faktor koji je uticao na pojacanu efikasnost Haskog tribunala poslednjih mjeseci posljedica je vidno intenzivirane tzv. politku “mrkve i stapa” koju provode Evropska unija i SAD prema vladama u regionu, prije svega u Beogradu i Zagrebu, a koje ne saradju sa Sudom u Hagu. Cini se da taj jednostavan princip tvrdog davanja pogodnosti u zamjenu za saradanju sa Haskim tribunalom konacno daje ociglednije efekte pa je vlada u Srbiji od oktobra prosle godine otpremila u Hag sestoricu optuzneih za ratne zlocine. EU je najavila odlaganje vec dogovorenog datuma 17. marta za pocetak pregovore o pristupanju Hrvatske toj zajednici zbog propusta da uhapsi i isporuci u Hag generala Antu Gotovinu. Navodi se kako lideri obje zemlje ipak razaznaju da bolji zivot i stabilsnost mogu ostvariti samo kroz evropske integracije i da tome nema alternative. Zvanicnicima Republike Srpske istovremeno je zaprijeceno ukidanjem tog entiteta ukoliko ne ostvare potpunu saradnju sa Hagom. Slican odnos uspostavljen je i prema kosovskim vlastima.

Analiticar Financial Timesa istice da je nastojanje srbijanskog premijera Vojislava Kostunice da nagovori haske optuzenike da se dobrovoljno predaju dodatni vazan poticaj efikasnijem rjesavanju tog problema u regionu. Istice se vaznim, pored medjunarodnog pritiska, motiv za predaju haskih bjegunaca i garancija srbijanske vlade da im pruzi pravnu i finansijske pomoc.

Premijer Srbije Vojislav Kostunica nije nesklon da pribjegne i sili umjesto nagovaranja za predaju, navodi za Financial Times neimenovani strani diplomata u Beogradu, objasnjavajuci da su srbijanski zvanicnici svjesni koliko mogu izgubiti daljem opstruiranjem saradnje sa Haskim tribunalom.

List zakljucuje kako je sada sve ociglednije da, nakon visegodisnjeg truda i potrosenih stotine miliona dolara, medjunarodna zajednica nece zatvoriti sud u Hagu prije nego sto presudi onima zbog kojih je on i osnovan.
XS
SM
MD
LG