Dostupni linkovi

UNMIK će dati garancije za Haradinaja ako to Tribunal zatraži


Jessen Petersen je tokom posete Decanima obecao da ce UNMIK pruziti garancije da se Haradinaj brani sa slobode ukoliko se to od UNMIK-a zatrazi.

“Ako nam se zatraze garancije za privremeno vracanje na Kosovo mi cemo dati te garancije”, rekao je Jessen Petersen.

On je rekao da zna da su ovo teski trenuci za gradjane Kosova i posebno za Decane te je stoga dosao ovde da se solidarise sa njim konstatujuci da je odlazak Haradinaja stvorio prazninu

“Njegova ostavka je ostavila prazninu ali istovremeno njegovo dostojanstveno i disciplinovano ponasanje i takvo ponasanje gradjana Kosova je ogroman korak ka razgovorima o konacnom statusu Kosova u septembru ove godine”, rekao je Jessen Petersen.

On je konstatovao da nema institucionalne krize i da vlada ostvaruje poruku bivseg premijera. Ostvarivanje poruka i primera Haradinaja vodice ka ostvarivanju standarda i konacnom statusu sa glavnim ciljem za koji je Haradinaj zrtvovao, rekao je sef UNMIK-a. On je istakao da odlaganje procesa bila izdaja prema Hardinaju.

U medjuvremenu sefu UNMIK-a se tokom posete Decanima pridruzio i vrsilac duznosti premijera Kosova Adem Salihaj, koji je izjavio da ce vlada i institucije dati garancije za odbranu na slobodi bivseg premijera Haradinaja.

“Ja zelim da se izuzetno zahvalim gradjanima Decana, predsednika opstine Decane koji je jedan od bliskih saradnika Haradinaja za izuzetno odgovornim i dostojanstvenim odnosom danas ali i prethodnih dana prema institucijama i za pozrtvovani akt Ramusha Haradinaja”.

Gtradjani i opstinska vlast u Decanima ce ostati verni porukama Ramusha Haradinaj, rekao je predsednik opstine Decane, Ibrahim Selamanj.

“Imamo garancija od gradjana da ce se pridrzavati stavova premijera, ne zato sto je to lako u ovim trenucima, jer svi gradjani osecaju tugu, vec zato sto je to neophodno potrebno zarad sudbine Kosova”, rekao je Selmanaj.
Jessen Petersen je obisao i Manastir Visoki Decani.

* * * * *

Nakon vlade Kosova i predsednistvo Skupstine je zatrazilo od sefa UNMIKa Sorena Jesena Petersena da pruzi garancije za odbranu sa slobode Ramusa Haradinaja, bivseg premijera Kosova protiv koga je Haski tribunal podigao optuznicu za zlocine protiv covecnosti. Predstavnik za medije skupstine Kosova Serif Konjufca:

“Predsednistvo skupstine Kosova je odlucilo da sefu UNMIKa uputi zahtev o davanju institucionalnih garancija za odbranu sa slobode Ramusa Haradinaja”, kaze Konjufca.

U zahtevu, upucenom sefu civilne misije Ujedinjenih nacija na Kosovu Sorenu Jesenu Petersenu, koji je potpisao predsednik parlamenta Nedzat Daci, traze se garancije da se Haradinaj brani sa slobode i vrati na Kosovo, jer je to teritorija kojom upravljaju Ujedinjene nacije. "Haradinaj se kao premijer zalagao za jednakost gradjana, zastitu ljudskih prava i saradnju sa civilnom misijom u sprovodjenju standarda", kaze se u zahtevu. Skupstina ocenjuje kako bi odbrana sa slobode Ramusa Haradinaja mogla uticati na politicku i bezbednosnu situaciju. “Podnosenje ostavke po preuzimanju optuznice i dobrovoljan odlazak u Hag su pravi pokazatelj da Ramus Haradinaj postuje zakon i sud u Hagu. Njegova odbrana sa slobode, ukoliko vi date garancije, bice dokaz stabilnosti Kosova, uspeha Misije koju vodite i kosovskih institucija", navodi se u zahtevu upucenom sefu UNMIKa.

U medjuvremenu civilna misija Ujedinjenih nacija je saopstila da ce dati garancije za uslovno pustanje na slobodu Ramusa Haradinaja ukoliko to zatrazi Tribunal u Hagu.

To je za nas radio potvrdio portparol UNMIKa Niradz Sing (Neeraj):

"Ukoliko Haski tribunal zatrazi od UNMIKa da pruzi garancije za uslovno pustanje na slobodu Ramusa Haradinaja, UNMIK ce te garancije dati", kaze Sing.

Portparol UNMIKa istice kako je Haski tribunal nezavisno sudsko telo, koje ce doneti nezavisnu odluku oko uslovnog pustanja na slobodu Haradinaja

Prethodno je vlada Kosova saosptila da ce Haradinaju pruziti pravnu i svaku drugu pomoc, kako bi sto bolje pripremio odbranu u Haskom tribunalu, koji ga tereti za zlocine protiv covecnosti i krsenja zakona i obicaja ratovanja.
XS
SM
MD
LG