Dostupni linkovi

Ostavljen prostor za dogovore


Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, iako ih je očekivalo, reakcije vlada Republike Srbije, te Hrvatske na odluku BiH da privremeno obustavi primjenu nultih carinskih stopa na određene proizvode ocjenjuje iznenađujućim. To se posebice odnosi na Srbiju, odakle stiže najava ulaganja oštroga prosvjeda, odnosno zahtjeva da se odluka BiH ukine, pa čak zatraži i poništenje Sporazuma o slobodnoj trgovini.

Sekretar Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Hamdo Tinjak, kaže da iznenađuje reakcija iz Srbije, koja je dvije godine, bez informiranja Bosne i Hercegovine, provodila odluku o subvencioniranju izvoza, što je zabranjeno prema pravilima Svjetske trgovinske organizacije i u suprotnosti sa Sporazumom o slobodnoj trgovini:

“Ova naša mjera je ustvari samo mjera koja procentualno i po obimu proizvoda obuhvata samo onaj dio koji Srbija i Crna Gora subvencionira. I naravno, ta je mjera privremena. Uopšte nema nikakvog osnova za reakciju iz Srbije i Crne Gore, a pogotovu pričati o kojekakvom prekidu diplomatskih odnosa. Kad svemu tome dodate još trgovinski suficit od strane Srbije i Crne Gore, onda je stvarno to sve deplasirano.”

Komentirajući rekacije koje stižu iz Hrvatske, a u kojima je kazano, između ostaloga, da su odluke Vijeća ministara Bosne i Hercegovine neprihvatljive, Tinjak kaže:

“Dio tih reakcija ide u pravcu rješavanja problema, i to je upravo ono što mi hoćemo da uradimo - da organizujemo što hitnije sastanke, da vidimo na koji način ćemo riješiti ovu situaciju, odnosno pokušati naći kompromis.”

Udruga poljoprivrednika BiH stava je da se Vijeće ministara odlukama uspjelo izdići iznad trgovačkih lobija i da je ostavljen prostor za dogovore sukladno Sporazumu o slobodnoj trgovini. Predstavnik Udruge, ali i član Povjerenstva za praćenje provedbe sporazuma sa Hrvatskom i Srbijom i Crnom Gorom, Damir Leko, koji je aktivno sudjelovao u razgovorima BiH sa Hrvatskom, te Srbijom i Crnom Gorom, kaže:

“Hrvatska nije subvencionirala izvoz, srpska strana je subvencionirala izvoz. Mi smo podigli carine za visinu subvencija i sada, pored te odluke, potrebno je suspendirati Ugovor o slobodnoj trgovini. Kroz nekakve naše kontakte sa predsjedavajućim Vijeća, mi smo dobili informacije da će se već na idućoj sjednici Vijeća razgovarati o novoj odluci za Srbiju i Crnu Goru, što smatramo svakako opravdanim. Na temelju toga, mi očekujemo istu takvu reakciju - da se obje strane dovedu i isti položaj.”

U Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH potvrde ove informacije nema. Sekretar Ministarstva, Hamdo Tinjak, kaže da sada slijede razgovori o svim otvornim problemima. Bosni i Hercegovini je iz Srbije i Crne Gore stigao prijedlog da se radna skupina sastane koncem ovoga mjeseca, kako bi se vidjelo što i kako dalje. A sa Hrvatskom dogovori tek slijede.
XS
SM
MD
LG