Dostupni linkovi

Kraj farse


Savjet ministara BiH nastavlja sa radom punom parom, i u starom sastavu, na putu reformskih procesa, poručio je to i predsjedavajući Savjeta Adnan Terzić, ali i zvaničnici Partije demokratskog progresa, čiji su ministri povukli svoje ostavke. Kažu, svemu je zaslužan neumski dogovor vladajućih stranaka. Tamo su, prema riječima Nevenke Trifković, članice Predsjedništva PDP-a, usaglašeni principi koji su uticali na to da ministar inostranih poslova Mladen Ivanić, saobraćaja i veza Branko Dokić, te zamjenik ministra civilnih poslova Zoran Tešanović, povuku svoje ostavke:

“I mi očekujemo sasvim pozitivnu promjenu u radu Savjeta ministara. A to je da je Ustav taj koji je mjerilo za rad, da garantuje ravnopravnost svih političara i predstavnika RS-a, da se odluke donose u institucijama i na način kako je to propisano, a ne van institucija, i da političke partije koje učestvuju u političkom radu u životu BiH preuzmu odgovornost i upravljanje Bosnom i Hercegovinom, a međunarodna zajednica ostane konsultant i savjetnik, a ne kao što je bilo dosad.”

Ostavke PDP-ovih kadrova uslijedile su u decembru prošle godine kada je Visoki predstavnik, osim novih smjena u RS-u zbog nesaradnje s Haškim tribunalom, naložio i gašenje entitetskih ministarstava odbrane i stvaranje jedinstvene policijske strukture u BiH.

U Savezu nezavisnih socijaldemokrata smatraju povratak PDP-ovih ministara nazad na posao nakon neopozivih ostavki običnom farsom i zabavom za narod. Krize nije ni bilo, kaže Igor Radojičić, generalni sekretar SNSD-a:

“PDP je pokušao da odigra ključnu ulogu krajem prošle godine. Međutim, na kraju su ispali potpuno izigrani - i izigrali su i birače i građane. Tvrdili su ispočetka da se zalažu i da svoje ostavke podnose zbog nekih principijelnih programskih pitanja, da bi to završilo na kreaju s pokušajem očajničkim da se na svaki način vrate na svoja mjesta u Savjetu ministara, bez bilo kakvih programskih i drugih zaključaka. Dakle, pokazalo se još jednom da su im fotelje i pozicije važnije od nekih programskih ili drugih ciljeva.”

Bolji poznavaoci domaćih prilika kažu da se sve drugačije nije moglo ni završiti, smatra Tanja Topić, politički analitičar. Ona kaže da je presudnu ulogu u smirivanju strasti odigrala međunarodna zajednica:

“Jer je bilo jasno da ona neće dozvoliti produbljivanje krize, prije svega u Savjetu ministara, koji je na neki način i nosilac svih reformi koje BiH mora da ispuni. To je jedna stvar. Isto tako, nije dolazilo u obzir raspisivanje prijevremnih izbora. Samo ponašanje političkih aktera govori o jednom jako prisutnom dnevno-političkom razmišljanju, gdje smo vidjeli jednu političku nedosljednoist i licemjerstvo, gdje su se mišljenja mijenjala gotovo svakih sat vremena i mislim da to jednostvano trebalo ignorisati, što se i pokazalo ovakvim raspletom situacije.”

Sve u svemu, PDP-ove ostavke za rezultat su imale to da Savjet ministara nije zasjedao puna dva mjeseca. Nejasno je ostalo i kako je Adnan Terzić dozvolio Mladenu Ivaniću da sjedne nazad u svoju stolicu nakon što je rekao da on koči reformske procese. Neki analitičari smatraju da su ostavke PDP-a više bile uzrokovane i zbog odluke američke administracije da se pripadnicima PDP-a i SDS-a zabrani ulazak u Sjedinjene Američke Države.
XS
SM
MD
LG