Dostupni linkovi

Nema institucionalnog vakuuma


Vlada Kosova ce pruziti pravnu pomoc Ramusu Haradinaju i zatrazice od UNMIKa da se sada vec bivsem premijeru omoguci odbrana sa slobode. To je odluceno na vanrednoj sednici kosovske vlade. Sednicom je predsedavao Adem Saljihaj, dosadasnji Haradinajev zamenik, koji ce prema Ustavnom okviru Kosova, do izbora novog predsednika Vlade, biti vrsilac duznosti. On kaze da vlada nastavlja da radi svoj posao, isticuci da nema problema u kabinetu, ali da se oseca nedostatak premijera Haradinaja:

“Vlada Kosova ce pruziti pravnu i drugu pomoc, kako bi Haradinaj imao sto bolju odbranu u Haskom tribunalu. Vlada ce takodje pruziti garancije da se on brani sa slobode, to cemo uraditi u saradnji sa UNMIKom jer je to ovlascenje medjunarodnih institucija”, kaze Saljihaj.

On je ocenio da je situacija na Kosovu mirna, i da nema indicija da moze doci do destabilizacije. Vrsilac duznosti premijera se zahvalio gradjanima Kosova na dostojanstvenom ponasanju i mirnim okupljanjima. Saljihaj kaze da ce kosovske institucije raditi sa UNMIKom kako bi se ocuvala stabilnost i u narednim danima. On ocenjuje da je vlada stabilna i kompaktna, isticuci kako nema institucionalnog vakuma i da ce vrlo brzo biti imenovan novi premijer:

“Gospodin Petersen i sve institucije konstatovali su da nema institucionalnog vakuma. Vlada nastavlja da radi na osnovu postojece uredbe. Ja cu kao zamenik premijera sada biti vrsilac duznosti, sve dok predsednik i parlament ne imenuju novog premijera”, kaze Saljihaj izrazavajuci uverenje da ce se to ubrzo desiti.

Inace juce je nakon sto je podneo ostavku Haradinaj rekao kako je na mesto premijera predlozio potpredsednika Alijanse za buducnost Bajrama Kosumija, aktuelnog ministra za zivotnu sredinu i prostorno planiranje u Vladi Kosova.

Vrsilac duznosti premijera naglasava da ce vlada nastaviti da ispunjava standarde:

“Ubedjen sam da ce vlada u optimalnom roku ispuniti standarde, koji su od sustinske vaznosti za razvoj svih pocesa koji su pred nama”, kaze Saljihaj.

Vrsilac duznosti premijera je porucio kako bi bilo kakva nestabilnost nanela stetu interesima Kosova.

U medjuvremenu zbog novonastale situacije vlada je zatrazila da se na odredjeno vreme odlozi dijalog o nestalim licima, koji bi trebalo da se odrzi sutra u Beogradu. Takodje je zbog odlaska Ramusa Haradinaja u Hag, otkazana sednica Skupstine koja je trebalo da se odrzi u cetvrtak. “Sednica se odlaze do daljnjeg. Tako su odlucili clanovi predsednistva u konsultacijama sa predsednikom parlamenta Nedzatom Dacijem”, navodi se saopstenju Skupstine.
XS
SM
MD
LG