Dostupni linkovi

Šta nakon Maskhadova?


Samo nekoliko dana prije ubistva u selu Tolstoj Jurt , čečenski separatistički lider Aslan Maskhadov je za RSE izjavio kako vjeruje u mirovni sporazum sa Kremljom.

«Mi smo predložili polusatni tete a tete dijalog . Ako bi protekao na obostranom uvažavanju to bi bilo dovoljno da zaustavi rat, da objasni predsjedniku RRuske federacije šta čečenski narod zaista želi. Ja sam siguran da on to ni nezna . Osim toga htio bih čuti što Putin lično očekuje, šta Rusija želi od Čečenije”

Maskhadovljev telefonski interview sa Sjevernokavkaski servis RSE bio je jedno od njegovih posljednjih javnih pojavljivanja, u kojem je pozvao Putina na razgovore, nakon jednostrane obustave vatre koja je počela u februaru. Kremlj nije javno odgovorio na na maskhadovu ponudu, a ruski zvaničnici danas pozdravljaju njegovu smrt kao dobru vijest. Mnogi analitičari medjutim ne dijele stavove Moskve. " S njegovim uklanjanjem Moskva više nema partnera za pregovore u Čečeniji. Uz sve njegove nedostatke, on je imao pozitivnih strana koje nijedan njegov saradnik nema", kažu dobro obaviješteni promatrači.

Maskhadov je bio poštovan od većine stanovnika Čečenije, nakon što je izabran za predsjednika na referendumu 1997 godine. Činjenica da je jednostrani prekid vatre u februaru bio uglavnom poštovan pokazuje i snagu njegova autoriteta kod čečenskih boraca. S obzirom na njegove godine i na podatak da je bio oficir sovjetske armije, Maskhadov je stavove i nači koje je Kremlj mogao razumjeti. Vojni analitiar iz Moskve Aleksandar Golts kaže:

Posljednji legitimni predstavnik čečenskog pokreta otpora je ubijen, to je jedno. Drugo, on je imao mentalitet sovjetskog oficira, bez obzira kako se na to gledalo. On je bio čovjek koji je pokušavao sve, ponekad je uspijevao, ponekad ne. Ali on je znao razliku izmedju dobra i zla.

Iz tih ocjena proizilazi i strah analitičara da sporazum izmedju Moskve i čečena ne može više biti, jer najverojatniji nasljednik Shamil Basyev nema osobine ubijenog Maskhadova. Euski politički analitičar Andrei Piontkovsky misli da bi Basayev mogao povećati broj terorističkih napada kakve smo već vidjeli u Ingušetiji, Dagestanu i Sjevernoj Osetiji.

“Maskhadov je bio simbol onih separatista koji su se borili za politički status Čečenije, Istovremeno rastao je broj radikalnih formacija koje simbolizira Basayev, onih koji nisu zainteresirani za neku političku budućnost svoje zemlje. Maskhadov je bio cijenjen protivnik koji je mogao postati poštoavn partner.“

Ahmad Zakayev, portparol ubijenog čečenskog lidera strahuje da će se rat u Čečeniji sada intenzivirati, i da će pod radikalnim liderima postati još brutalniji:

“Hoće li se taktika i metodi promjeniti? Strahujem da hoće, jer je Maskhadov bio faktor koji je radikalne elemente držao pod kotrolom. Njegova smrt oslobadja ih bilo kakve moralne obaveze i pravila prije nego bude izabran novi predsjednik.”

Zakayev je našem Radiju kazao da će se narednih dana sastati Komitet odbrane koji je predsjedavao Aslan Maskhadov, kako bi i zvanično izabrali njegova nasljednika. U skladu sa ruskim antiterorističkim pravilima, tijelo ubijenog čečenskog lidera neće biti vraćeno porodici, nego će biti pokopano na tajnoj lokaciji.
XS
SM
MD
LG