Dostupni linkovi

Ubijen čečenski lider Mashadov


Nikolaj Patruschev šef ruske federalne službe sigurnosti izvjestio je predsjednika Putina o akciji izvedenoj u mjestu Tolstoj Yur, 20 –tak km sjeverno od Groznog

"Specijalne snage sigurnosti izvele su operaciju u kojoj je međunarodni terorist i lider odmetničkih naoružanih grupa Alsan Maskhadov ubijen, a njegovi najbliži surdanici uhapšeni".

Ruski predsjednik Vladimir Putin je zatražio od prvog čovjeka obavještajne službe da dva puta provjeri da se zaista radi o Maskhadovu, te još rekao kako "posao" u Čečeniji nije završen.

"Treba intezivirati napore kako bi zaštitili gradjane Čečenije i cijele Rusije od ovih bandita. Obavite dodatne provjere i identifikaciju tijela i ponovo me izvjestite. Ako se ove činjenice potvrde, predložit ću sve koje su sudjelovali u akciji za nagradu".

Maskhadovljev bliski suradnik Akhmed Zakajev koji je dobio politički azil u Londonu je izjavio:

"Mogu potvrditi da je predsjednik Aslan Maskhadov umro. Suzdražt ću se od komentara oko detalja koji su prehodili ovom dogadjaju".

Zakhajev je takodje kazao da su se Čečeni već jednom suočili sa sličnom situacijom kada je u travnju 1996. ubijen njihov predsjednik Dudajev. No , to nije prekinulo otpor Čečena, podsjetio je Zakajev.I kao što je umjesto Dudajeva došao Maskhadov, sada će doći netko drugi, rekao je Zakajev.

Moskva drži Mskhadova odgovornim za brojne teroističke napade u Rusiji, medju ostalima i za talačku krizu u školi u Beslamu u kojoj je prošloga rujna poginulo više od 320 ljudi, većinom djece. Za Maskhadovim Kremlj je svojedobno raspisao tjelaricu u visini od 10 miljuna dolara.
XS
SM
MD
LG