Dostupni linkovi

Sve je manje onih koji vjeruju u 17. ožujak


U Hrvatskoj danas nema službenih reakcija na napise britanskih medija kako hrvatske vlasti, navodno, sabotiraju američke i britanske napore da pomognu Hrvatskoj u lociranju haškog bjegunca Ante Gotovine. Stručnjak za međunarodno kazneno pravo i socijaldemokratski političar, Ivo Josipović, komentirao je optužbe glavne haške tužiteljice Carle del Ponte da je službeni Zagreb, navodno, pomagao Gotovini u bijegu na način da je špijunirao haške istražitelje:

''Mi koji nismo u samom sustavu koji se bavi problemom pripadnosti obavještajnim zajednicama i krugovima koji obavljaju svoj posao, po prirodi stvari, izvan svjetla refektlora javnosti, teško možemo reći da li je to točno ili ne, ko je koga špijunirao i zašto. Ako je to točno, onda to šteti poziciji Hrvatske.''

Josipović kaže kako je posebno optužujuća izjava glavne haške tužiteljice kako su hrvatske vlasti, navodno, prošle i pretprošle godine prosljeđivale informacije odbjeglom generalu Gotovini:

''Meni je to gledajući sa strane teško zamislivo, ali s obzirom da je riječ o aktivnostima koje se dešavaju izvan svjetla javnosti, teško mogu o tome dati bilo kakvu decidiranu izjavu. A ako podatak i nije točan, ostaje pitanje kako je moguće da pravodobnim informiranjem i pravim kontaktima sa međunarodnom zajednicom nadležna hrvatska državna tijela nisu ostvarila drugačiji rezultat od ovoga koji vidimo. Ovo je jedna vrlo teška nekooperativnost i u odnosu na Haški sud i u odnosu na međunarodnu zajednicu.''

Dodajmo da, prema pisanju domaćih medija, Državno odvjetništvo namjerava podići optužnicu protiv bivšeg šefa Protuobavještajne agencije Franje Tureka zbog neovlaštenog prisluškivanja. Istragu protiv Tureka pokrenuo je njegov nasljednik, također sada već bivši ravnatelj Protuobavještajne agencije, Joško Podbevšek. Kako je u Hrvatskoj za svako prisluškivanje telefona potrebno dobiti pismeno odobrenje Vrhovnog suda Hrvatske, on je na odobrenje dobijeno za jednu osobu, dopisivao i druga imena. I sada već bivši ravnatelj policije Ranko Ostojić tvrdio je da ga Turek nezakonito prisluškuje. Postupak protiv Tureka nosi oznaku državne tajne, a ovdje se to ocjenjuje kao još jedan pokušaj premijera Ive Sanadera da uvjeri Hag i Bruxelles u punu hrvatsku suradnju s Haškim tribunalom. Kako se najavljuje, optužnica će biti podignuta u sljedećih nekoliko dana.
XS
SM
MD
LG