Dostupni linkovi

Reforma policije zahtijeva promjenu entitetskih ustava


Visoki predstavnik međunarodne zajednice, Pedi Ešdaun, poručio je danas u Banjoj Luci da se reforma policije u BiH, koja bi bila u skladu sa zahtjevima Evropske unije, ne može provesti bez promjena entitetskih ustava i prenošenja nadležnosti na državni nivo. Ešdaun, koji je danas šest sati razgovarao s predstavnicima političkih partija u Narodnoj skupštini RS-a o reformi policije, podsjetio je da su reforma policijskih snaga i saradnja s Haškim tribunalom posljednje dvije prepreke koje BiH dijele od potpisivanja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji:

“Ovo je istorijski momenat i pred nama je svega oko dva mjeseca da dođemo do tog cilja. Ako uspijemo u tome, onda će BiH imati budućnost, a ako ne, BiH će postati crna rupa na Balkanu. Ukoliko iskoristimo ovu priliku, možemo krenuti naprijed, a ukoliko ne, možda nam se takva prilika više nikada neće ukazati.”

Komentarišući današnje razgovore, Visoki predstavnik je istakao da još uvijek postoji ogromno nerazumijevanje kod politačara u RS-u šta predstavlja reforma policije, ne želeći da precizira o kojim strankama je riječ. Ono što se ne može mijenjati su tri principa koja zahtijeva Evropska komisija: kontrola na državnom nivou, policijske oblasti napravljene tako da su najbolje za hvatanje kriminalaca a ne za obezbjeđivanje političke kontrole. Svako rješenje je moguće, ali ova tri principa zahtijevaju promjene ustava, kazao je Ešdaun:

“Ovo se ne može obaviti prema ustavu kakav je sad. Da budem sasvim jasan, ukoliko RS i Federacija BiH ne budu spremne da prebace neke kompetencije na državni nivo, u tom slučaju ne možemo izvršiti reformu policije kakvu traži Evropska unija. Međutim, taj proces mora da se odvija prema ustavu, odnosno entiteti se moraju složiti da prenesu svoje nadležnosti na državni nivo.”

Amabasador Ešdaun je zaključio da je sada sve na vlastima u BiH - da li će odabrati put ka Evropi, ili će krenuti nekim drugim putem, podsjetivši da on neće nametnuti rješenja kada je u pitanju reforma policije.
XS
SM
MD
LG