Dostupni linkovi

BiH ukida nultu carinsku stopu za SiCG i Hrvatsku


Bosna i Hercegovina privremeno obustavlja primjenu nulte carinske stope po Sporazumu o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore. Odluka se odnosi na robe porijeklom iz Republike Srbije koje podliježu izvoznom subvencioniranju. Te će robe biti opterećene carinskim stopama u iznosu kolike su poticajne mjere u Srbiji. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Adnan Terzić:

“Bili smo prinuđeni donijeti ovu odluku zbog toga što je poticanje izvoza flagrantno kršenje, prvo ugovora o slobodnoj trgovini, a isto tako i standarda Svjetske trgovinske organizacije (WTO). Istina, ni BiH, ni Srbija i Crna Gora još uvijek nisu članice WTO-a. Međutim, naš ugovor o slobodnoj trgovini se isključivo zasniva - jedan član govori da će njegovo provođenje biti isključivo po WTO standardima.”

Mjere se ne odnose na Crnu Goru, pojašnjava Terzić. On također navodi da su zadužena mješovita povjerenstva za provedbu Sporazuma o slobodnoj trgovini da se nastave razgovori sa Srbijom i Crnom Gorom, kako bi se došlo u poziciju da Vlada Republike Srbije ukine uvedenu mjeru poticaja izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za 2005. godinu.

Odluka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine prema Republici Hrvatskoj glasi: privremeno se obustavlja primjena nulte stope i određuju tri glave carinske tarife koje se odnose na mlijeko i mliječne prizvode, meso i pojedine mesne prerađevine iz Hrvatske. Na ove proizvode vraća se carinsko opterećenje koje je bilo sadržano u Ugovoru o slobodnoj trgovini za 2003. godinu, kaže Terzić:

“Ovo što smo uradili prema Hrvatskoj je ustvari naša reakcija na nemogućnost razgovora sa predstavnicima hrvatske vlade na ovu temu, iako smo u protekloj godini, i ministar Doko sa svojim kolegom resornim ministrom, i ja sa premijerom Sanaderom, pokušavali da objasnimo da trgovinska razmjena, ustvari uvoz iz Hrvatske za prošlu godinu je u visini od milijardu i 100 miliona KM, a da uvoz po pitanju ove četiri glave je ispod 90 miliona KM, tako da se tu ne radi o velikom uvozu, ali se radi o proizvodima koji katastrofalno pogađaju našu domaću proizvodnju.”

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH ističe da je Vlada bila prinuđena donijeti ove mjere, te se nada će bh. susjedni shvatiti da nije u pitanju hir nego potreba da se zaštiti domaća proizvodnja, odnosno ostavi prostora bh. poljoprivrednicima da prežive.

Na upit kakve reakcije očekuje iz Srbije i Crne Gore i Hrvatske, Terzić kaže - one koje će dovesti do toga da se sjedne za stol i otvoreno razgovara o uzrocima koji su doveli do donošenja ovih odluka.
XS
SM
MD
LG