Dostupni linkovi

Tribunal podigao optužnicu protiv Haradinaja


Haradinaj je jos jednom i na konferenciji za novinare ponovio da je nevin.
Istovremeno, Haradinaj je pozvao gradjane Kosova da sacuvaju mir i da nastave na ostvarivanju standarda koji su preduslov za pocetak razgovora o konacnom statusu Kosova, nezavisnosti Kosova, kako je kazao.

Od trenutka kada je u novembru prosle godine sam obznanio da je u Pristini imao kontakte za istraziteljima Haskog tribunala nisu pretstajale spekulacija oko podizanja optuznice i odlaska Haradinaja u Hag.

Sada vec bivsi premijer je mnogo puta izjavljivao da je on i vlada na cijem je celu za bezuslovnu saradnju sa Haskim tribunalom i kazao da je spreman da se dobrovoljno preda ovom tribunalu ako bude podignuta optuznica.

Ramush Haradinaj je za premijera Kosova izabran na prvoj sednici Skupstine novog saziva, 3. decembra 2004. godine nakon sklapanja koalicije izmedju Demokratskog saveza Kosova i Alijanse za buducnost Kosova. Funkciju vrsioca duznosti premijera do izbora novog premijera ce obavljati Adem Salihaj, podpredsednik vlade iz redova Demokratskog saveza Kosova.

Haradinaj je na konferenciji za novinare izjavio da je Alijansi za buducnost Kosova predlozio da za premijera kandiduje Bajrama Kosumija, podpredsednika Alijanse i sadasnjeg ministra za zivotnu sredinu i prostorno planiranje.

Istovremeno, zvanicnici medjunarodnih mirovnih snaga na Kosovu su potvrdili da je nakon jednog hitnog poziva na teritorij Kosova prebaceno 500 dodatnih rezervnih snaga iz redova jednog kraljskog regimenta iz Velike Britanije. Oni ce prema izjavi portparola KFOR-a Iv Kermovanta patrolirati u regionu Pristine.

Takodje, prema zvanicnicima medjunarodne administracije, na zapadu Kosova je podignut nivo bezbednosti zbog, kako su rekli, jedne policijske akcije koja je preduzeta istovremeno na tri lokacije u kojima su se pri dva dana dogodila dva napada na vozila ujedinjenih naroda.


Florance Hartmann, glasnogovornica glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte, zvanično je potvrdila da je protiv Haradinaja podignuta optužnica Tribunala:

“Tužilaštvo može potvrditi da je Ramush Haradinaj optužen od strane Haaškog tribunala. Elementi koji ga terete zasada ne mogu biti objavljeni, jer je optužnica “pod pečatom”. Čim Haradinaj bude prebačen u Haag, svi elementi optužnice će biti poznati javnosti.”
XS
SM
MD
LG