Dostupni linkovi

Antisecesijski zakon – otvorena prijetnja Taiwanu


Više od 3000 delegata na zasjedanju Svekineskog kongresa pozorno su slušali potpredsjednika Wang Zhaoguo koji je govorio o antisecesijskom zakonu koji bi trebao biti usvojen 14. ovog mjeseca, posljednjega dana rada kongresa. Wang je pojasanio u kojem slučaju je Peking spreman upotrijebiti vojnu silu protiv Taiwana:

“Ako otok i formalno proglasi neovisnost, ako taiwanski čelnici budu unedogled odugovlačili pregovore o ujedinjenju s Kinom i ako neka strana sila izvši invaziju na Tajvan.”

"Nikada se nismo odrekli upotrebe vojne sile . Ni jedna suverena zemlja ne tolerira separatističke aktivnosti. Svako ima pravo upotrebiti nužne korake kako bi zaštitio teritorijalni integritet", rekao je Wang.

Brze reakcije stigle su iz Japana i Sjedinjenjnih Država koje su izrazili zabrinutost za stabilnost regije i logično sa samog Taiwana. Chiu Tai - san, potpredsjednik vlade. oštro je prosvjedovao zbog " divljačkog zakona" koji ugrožava mir u Itočnoj Aziji, stabilnost Taiwana i ignorira volju naroda na tom otoku.

"Zakon pokazuje da Kina pokušava upotrijebiti silu kako bi anektirala Taiwan i ostvarila dominaciju u regiji. U stvari, objavili su bianco ček za upotrebu vojne sile protiv Taiwana" rekao je potpredsjednik vlade u Taipeiu.

Taiwan, bivša Formosa , otok koji se od Kine odvojio tijekom građanskog rata 1949. godine , nije priznat kao suverena država, no tako funkcionira. Danas se smatra jednim od “ekonomskih tigrova” Istočne Azije.
XS
SM
MD
LG