Dostupni linkovi

Tajanstvena prodaja Mobtela na međunarodnom sudu


Ministar privrede Predrag Bubalo tvrdi da Vladi Srbije nije predstavljen kupoprodajni ugovor, ali da će ona bez obzira na njegovu sadržinu braniti vlasnički interes države. Iako formalno državi pripada 49 odsto, Vlada je ubeđena da će joj međunarodna arbitraža dodeliti 59 odsto akcija “Mobtela”. Prema rečima ministra Bubala, predstavnici “Alfa Grupe” primljeni su u Vladi Srbije na zahtev ambasadora Ruske federacije u SCG Aleksandra Nikolajeviča Aleksejeva. Tek na tom prijemu premijeru Vojislavu Koštunici i ministrima Velimiru Iliću i Predragu Bubalu rečeno je da je ova kompanija kupila “BK Trejd” iz Moskve.

Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić takođe tvrdi da on, kao ni premijer Vojislav Koštunica, nemaju pouzdane podatke o tome da li je ruska “Alfa grupa” kupila “BK trejd”:

“Ono što je na tom sastanku ukazano je sledeće: da se kompanija nalazi u sporu, da je u petak istog tok dana kad je prijem izvršen država podnela kontratužbu protiv “BK trejda” Međunarodnoj arbitraži u Cirihu sa zahtevom za većim procentom državnog vlasništva. S druge strane, da kompanija duguje državi odnosno PTT-u neisplaćene dividende za period od poslednjih deset godina i da su to sve elementi koji i novi eventualni suvlasnik mora imati u vidu. Do današnjeg dana makar ja kao ministar finansija ne znam da li je transakcija potpisana ili je urađen samo parafiran ugovor, kolika je vrednost transakcija, dakle, ja kao ministar finansija te detalje ne znam. Pitao sam o tome premijera, takođe ni on to nije znao da mi kaže do današenjeg dana, evo do ovog trenutka.”

Bez obzira što iz “Alfa Grupe” za sada nema zvaničnih potvrda da je postignut dogovor o kupovini dela “Mobtela”, u BK kompaniji su uporni u tvrdnji da dileme nema da je kupac “Alfa grupa” i da je cena oko milijardu dolara. Zoran Pavlović, zadužen za odnose sa javnošću u ovoj kompaniji u izajavi za Radio Evropa, kaže:

“Ostajemo pri saopštenju koje smo dali u petak uveče i izjavama koje smo emitovali u subotu za nedeljnu štampu. Ništa nemamo šta da dodamo.”

Znači vi ostajete pri tvrdnji da je deo prodat, jel tako?

“Sve piše tamo. Najbolje pogledate jučerašnje izdanje i videćete, u ‘Večernjim novostima’, mislim da je to najveredostojnije što su objavile. I današnje ‘Novosti’, naravno, u komentaru potpredsednika kompanije gospodina Dragana Karića, tako da možete da spojite priču.”

Pomenuti Dragan Karić, zadužen u kompaniji BK za poslove na području bivšeg Sovjetskog Saveza izjavio je za “Večernje novosti” da su se sa partnerima iz “Alfa grupe” dogovorili da ne daju nikakve informacije dok se ne završe svi pregovori sa Vladom Srbije. On dodaje da smatra da je glavni posao oko prodaje Karićevog dela “Mobtela” moćnoj “Alfa grupi” završen, a da bi sve formalnosti trebalo da budu okončane u roku od nekoliko dana.

Inače, ruska grupa “Alfa” jedan je od najvećih finansijsko-industrijskih konzorcijuma, a prvi čovek Mihail Fridman je, prema ruskom ekonomskom časopisu “Finans”, treći po bogatstvu, iza Romana Abramoviča i Olega Deripaske, i to sa sa osam milijardi i 100 miliona dolara kapitala. Grupa se osim telekomunikacijama, bavi i naftom i gasom, bankarstvom, osiguranjem i trgovinom na malo.

Ekonomski stručnjaci se za sada nerado odazivaju pozivima novinara da komentarišu navodnu kupovinu Karićevog dela “Mobtela”, uz opasku da se sve dešava iza zavese, kao u orijentalnim despotijama.

Za Vericu Barać, predsednika vladinog Saveta za borbu protiv korupcije, nema dileme da je u vezi vlasništva “BK Trejda” nad “Mobtelom” sve sporno još od osnivanja ove kompanije – od načina na koji je poslovala, do veličine vlasničkog udela. Nju u čitavoj situaciji zbunjuje nešto drugo:

“Ono što smo čuli to je Vlada uključena u te stvari. Da li je tačno da se ne zna ako predstavnici te grupacije koja je kupila ili ima nameru da kupi, dođe u Vladu? Očigledno je ono što smo mi radeći izveštaj o “Mobtelu” videli to je da je ta kompanija osnovana na nezakonit način, da je radila pod vrlo bliskim odnosima sa režimom, da je imala jedan privilegovan položaj, da je imala pet godina isključivi monopol u toj verovatno najprofitabilnijoj delatnost, da i danas ima vrlo poseban položaj koji nama veoma liči na korupciju. Vlada je očigledno propustila da tu stvar ispita, da napravi jednu ekonomsku analizu poslovanja “Mobtela” iz koje bi se sa mnogo više tačnih podataka videlo kako se moraju opredeliti ti vlasnički odnosi. No, u svakom slučaju pred spoljnotrgovinskom arbitražom, nadamo se da će makar tu ako Vlada nije imalo dovoljno volje da se time pozabavi, odluka arbitraže biti saglasna činjenicama. A njih ima dosta.”
XS
SM
MD
LG