Dostupni linkovi

HAG


Momčilo Perišić, bivši načelnik Generalštaba Vojske SR Jugoslavije, predao se danas Međunarodnom krivičnom tribunalu za ratne zločine počinjene nakon 1991. na području bivše Jugoslavije.
Tribunal je neposredno pred njegov dolazak u Hag objavio sadržaj optužnice od trinaest tačaka koja tereti tog 61-ogodišnjeg penzionisanog generala za zločine protiv čovečnosti i kršenje ratnog prava i običaja ratovanja – sve počinjeno u leto 1995. tokom operacija srpskih snaga u području Srebrenice i u granatiranju Sarajeva (od 1993. do 1995.) i Zagreba (2. i 3. maja 1995.) od strane srpskih snaga u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj.
Perišić je, prema optužnici, odgovoran i po komandnoj odgovornosti i lično jer je pružao logističku, kadrovsku i drugu podršku srpskim snagama u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, i zato što nije o počinjenim zločinima sproveo istragu, iako je, kako navodi optužnica, bio službeno obaveštavan o svim operacijama srpskih snaga u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini.
Momčila Perišića početak rata u Hrvatskoj zatekao je na dužnosti komandanta Artiljerijskog školskog centra u Zadru. Zbog dejstava jedinice pod njegovom komandom po civilnim ciljevima u tom gradu u Hrvatskoj je 1996. osuđen u odsustvu na dvadeset godina zatvora.
Na početku rata u Bosni i Hercegovini je kao komandant Bilećkog korpusa bivše Jugoslovenske narodne armije komandovao operacijama u području Mostara.
Od sredine 1993. do pred kraj 1998. je bio na položaju načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije.
Nakon promene vlasti u Srbiji bio je poslanik u Skupštini nekadašnje SR Jugoslavije, i nešto više od godinu dana jedan od potpredsednika vlade Srbije premijera Zorana Đinđića. Sa vicepremijerskog položaja se povukao nakon što su ga vojne vlasti marta 2002. uhapsile zajedno sa jednim američkim diplomatom i optužile za špijunažu u korist Sjedinjenih Američkih Država.
XS
SM
MD
LG