Dostupni linkovi

Tranzicija pravde


Prvi trening seminar, koji je počeo danas u Sarajevu, nosi naziv Tranzicija pravde i domaćim medijima nudi obuku, te savjete kako bi se što stručnije pripremili za pokrivanje sudskih procesa. Portparol Instituta za izvještavanje u ratu i miru, Nerma Jelačić:

“Posljednjih godinu dana postoje desetine, ako ne i više, promjena u našim zakonima i potpuno novih institucija, organa vlasti, koji se pokušavaju ustrojiti u ovo naše pravosudno društvo, sa kojim se svaki novinar treba bolje upoznati da bi bio u mogućnosti da prati ta suđenja i proces pravde i samim tim utvrđivanja istine - i samim tim tog konačnog pomirenja.”

Jedan od predavača tokom ovomjesečnog seminara je i novinar Zekerijah Smajić, koji je pet godina radio kao izvještač za bh. medije iz Haškog tribunala. Na naše pitanje kako ocjenjuje dosadašnje izvještavanje bh. novinara iz Haškog tribunala, te koliko su spremni da to rade iz Vijeća za ratne zločine BiH, Smajić odgovara:

“Dosadašnji moj uvid u izvještavanje je, nažalost, vrlo razočaravajući, zato što je upravo predominacija pristrasnosti prema onima iz “moje nacije, iz mog entiteta”, što naravno nema nikakve veze s pravdom i pravičnošću, a nema nikakve koristi, zapravo, ni za žrtve, ni za konačno dosezanje pravde, bez koje opet nema pomirenja itd. Međutim, koliko vidim sada, pokrenuto je nekoliko akcija objektivizacije te vrlo složene teme, edukacije. I, na kraju-krajeva, navesti novinare na to da kada dođu na suđenje zaborave koje su nacije, iz kojeg su grada, gdje su rođeni, u kojoj su jedinici bili ako su tokom rata bili eventualno mobilisani itd, nego jednostavno da pod zakletvom novinarstva i kodeksa o novinarstvu posmatraju činjenice.”

U okviru četveromjesečnog projekta Instituta za izvještavanje u ratu i miru bit će pripremljen i vodič, koji će sadržavati način na koji sud funkcioniše. Projekat finansiraju UNESCO i švicarska ambasada u BiH, a logističku pomoć su obezbijedili Tužilaštvo Haškog tribunala i Kancelarija registrara pri Sudu BiH.
XS
SM
MD
LG