Dostupni linkovi

Bez rizika nema napretka?


Istraživači u Parizu upotrebili su novu terapiju za liječenje 12 dječaka koji imaju teški poremećaj imuniteta. Riječ je o bolesti koja izazviva smrtonosne infekcije čak i kada se bolesnici nalaze u steriliziranoj bolničkoj sobi. U jesen 2002. kod jednog od oboljelih utvrđena leukemija, nekoliko mjeseci kasnije još je jedan dječak obolio, a početkom ove godine kod jednog oboljelog je dijagnosticiran tumor. Jedan od tri dječaka je umro.

To je bio dovoljan razloga da se istraživanje zaustavi, barem u Francuskoj i Sjedinjenim Državama, dok Velika Britanija nastavlja s genskom terapijom u slučaju ove teške i rijetke bolesti imunitetskog sustava.

Trent England koji se bavi pitanjima medicinske etike u Fondaciji Heritage za naš radio kaže kako je razočaran uvijek kada američka vlada prekine neka važna istraživanja. No, istodobno upozorava da je važno da pacijenti budu upoznati s mogućim rizicima, ali i koristima eksperimentalne terapije. No, on je protiv toga da se ona primjenjuje na svim pacijentima.

"Na djeci se ne bi trebala primjenjivati, jer oni ne mogu dati svoj formalni pristanak. Mislim da bi istraživanja trebala biti nastavljena i to na odraslima".

Drugi stručnjak, Ronald Bailey, medjutim smatra da bi zaustvaljanje istraživanja moglo prekinuti nužan napredak u medicini. On podjeća da su tijekom 60-tih i 70-tih prošloga stoljeća kada se ekspermintiralo s presadjivanjem srca, mnogi pacijenti umrli, ali zahvaljujući tim eksperimentima danas je presadjivanje srca stvar rutine i mnogi su nakon operacije nastavili živjeti relativno normalnim životom.

"Postali smo oprezniji i mislim da je to glavni problem istraživačkog procesa. Ako se traži da neka medicinska terapija od samog početka primjene bude 100 % djelotvorna, nikuda nećemo stići. Uvijek se neočekivane stvari mogu dogoditi, ali nažalost bez toga nema napretka".

Ovaj stručnjak podsijeća da kada je riječ o genskoj terapiji koja se primjenjivala na dječacima, uvjek treba imati na umu da se tri četvrtine njih uspješno izliječitilo i da je to razlog zašto se ta vrsta medicisnkog eksperimenta treba nastaviti.
XS
SM
MD
LG