Dostupni linkovi

BEOGRAD / PLITVICE


Samozvana "vlada Republike Srpske Krajine u izbeglištvu" koju je nedavno osnovala grupa Srba iz Hrvatske na čelu sa jednim pripadnikom Srpske radikalne stranke, objavila je danas u Beogradu da će tražiti od međunarodne zajednice otvaranje političkih pregovora o statusu Srba u Hrvatskoj i statusa tzv. "Republike Srpske krajine" i to na osnovu nekadašnjih međunarodnih predloga – Vensovog plana i plana Z-4.
Predsednik Srbije Boris Tadić i ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković su se još ranije ogradili od ove grupacije dok je Vlada Srbije premijera Vojislava Koštunice objavila da smatra da je reč o neformalnom skupu koji nema uticaja na odnose Srbije i Hrvatske.
Od političkih stranaka samo je Srpska radikalna stranka podržala ovakvo delovanje Srba iz Hrvatske.
Savetnik predsednika Srbije Jovan Simić je danas rekao Radiju "Slobodna Evropa" da smatra da toj grupi ne bi trebalo pridavati naročit značaj.
Milorad Pupovac, predsednik Srpskog nacionalnog vijeća – krovne organizacije koja okuplja Srbe u Hrvatskoj, ocenio je danas na Plitvicama da grupa Srba iz Hrvatske koji su u Beogradu osnovali samozvanu vladu predstavlja marginalce.
XS
SM
MD
LG