Dostupni linkovi

Manipuliše li Beograd kosovskim Srbima?


Vlada Srbije i vodece stranke u Beogradu manipulisu kosovskim Srbima, koristeci ih za realizaciju svojih politickih interesa, izjavio je za nas radio Slavisa Petkovic, ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi. Celnik “Gradjanske inicijative Srbija”, koja ima dva poslanika u skupstini Kosova, upozorava da institucije zvanicnog Beograda koje se bave Kosovom, kao sto je Koordinacioni centar, nisu uradile nista za pet godina jer im cilj nije bio da postignu rezultate vec da nastave sa manipulacijama:

“Zato sto nema interesa da postigne rezultate, da su postigli rezultate u prvoj godini ne bi imali vise cime da manipulisu. Sve dok nema rezultata oni ce manipulsati, ovako ne bi imali cime da manipulisu zato im nije interes da se svi vrate na svoje. Sto se tice Beograda njihov stav me ne interesuje dok je Vojislav Kostunica predsednik vlade, niti mi treba njihova podrska niti cu je traziti”.

S druge strane, “Srpska lista za Kosovo i Metohiju”, koja ima osam poslanickih mandata i koja bojkotuje institucije, ocenjuje kako je legitimno pravo Beograda da ima uticaj na Kosovu. Prema recima lidera Srpske liste Olivera Ivanovica, vlada Srbije ne manipulise Srbima, vec deluje kako bi zastitila njihove intersee:

“Ne moze se to smatrati manipulacijom jer je legitimno pravo Beograda da se brine za ovu teritoriju, ali pre svega da se brine za srpsko stanovnistvo koje ovde zivi”.

Medjutim Petkovic ocenjuje da je delovanje predstavnika Srpskog nacionalnog veca i “Srpske liste za Kosovo i Metohiju”, koji predstavljaju stranke iz Beograda, najbrutaliji vid manipulacije vlade Srbije:

“Normalno da manipulise, kakvo Srpsko nacionalno vece, to je cela Demokratska stranka Srbije, to je zamajavanje samo. Isto i ‘Srpska lista za KiM’, to su predstavnici tri stranaka na vlasti. Oni se stalno kriju iza nekih ljudi sa Kosova i onda govore da to su kosovski Srbi. To nije tacno to je najbrutalniji vid manipulacije sa Srbima”.

Prema recima Ivanovica Srpska lista je jedini predstavnik kosovskih Srba, i stoga ona nijednu odluku nece donositi bez dogovora sa vlastima u Srbiji:

“Mi smo kao Srpska lista za KiM jedini legitimi i jedini legalni predstavnik srpske zajednice i normalna je nasa komunikacija sa Beogradom i mi nikakvu vaznu odluku necemo doneti pre nego sto obavimo konsultacije. To se vidi i da bez direktne podrske zvanicnog Beograda ne ulazimo u privremenr institucije. Iako ta podrska jaca jos uvek nismo sasvim zadovoljni”.

Petkovic smatra kako kosovski Srbi treba da promene pristup i nateraju Beograd da ih slusa:

“Mi bi trebalo da promenimo nase razmisljanje, nasu saradnju. Tako da vlada Srbije treba da slusa ono sto mi Srbi sa Kosova kazemo, a ne da mi stalno slusamo ono sto Beograd kaze. Samo to treba promeniti i sve bi bilo u redu”.

Dva srpska politicka subjekta koja su prosle godine ucestvovala na izborima za skupstinu Kosova nemaju govoto nikakve kontakte, ali se obe strane slazu da najvecu stetu od neucestvovanja u institucijama Kosova ima srpska zajednica. U medjuvremenu ministarsko mesto u Ministarstvu za poljoprivredu i jos neke funkcije, rezervisani za Srbe, su i dalje upraznjeni, a zvanicnici vlade kazu da je na liderima kosovskih Srba da odluce dali ce iskoristiti to pravo.
XS
SM
MD
LG