Dostupni linkovi

Vlada krhke tvorevine


Vlada krhke tvorevine, kako su je po obrazovanju nazivali analitičari što zbog manjinske podrške socijalista što zbog nejesne ideologije, overila je danas svoju prvu godišnjicu rada. Premijer Vojislav Koštunica ubeđen je da Vlada ima stabilnu većinu u republičkom parlamentu, i kaže da spokojno gleda u njenu budućnost. Koštunica ističe da će posle dobijanja pozitivne ocene Studije izvodljivosti krenuti u širu kampanju na unutrašnjem i spoljnopolitičkom planu. Prvi znatan napredak u približavanju Evropskoj uniji uticaće podsticajno na učvršćivanje državne zajednice Srbija i Crna Gora i biće verifikacija rada Vlada Srbije na evropskom planu, rekao je Koštunica. Komentarušiću, kako je rekao, suštinski napredak Vlade Srbije u saradnji sa Haškim tribunalom, premijer je naglasio:

“Nesumnjivo je da više ovo pitanje saradnje sa Haškim tribunalom neće predstavljati smetnju kada je reč o Studiji izvodljivosti. Mi imao i direktna, u razgovoru sa pojedinim stranim zvaničnicima koji posećuju našu zemlju, ali i indirektna uveravanja i dokaze da ovaj oblik saradnje koji se odvija uz dobrovljnu predaju, zaista, ljudi koji su zauzimali veoma, veoma visoka mesta u vojnoj hijerarhiji i uz ocenu da se radi o jednom procesu koji će se nastaviti, neće stati, da će to jednostavno biti dovoljan uslov za Studiju izvodljivosti.”

Premijer Koštunica je izrazio očekivanja da će ove godine biti usvojen novi ustav Srbije i naglasio da Vlada nije ta koja se plaši izbora koji bi usledili nakon donošenja najvišeg konstutivnog akta. Srpski premijer je podsetio da je 2005. godina provera standrada na Kosovu i ponovio da je visok stepen autonomije model za budući status Pokrajine.

“Kada je reč o visokoj autonomiji za Kosovo i Metohiju treba je jednostavno dodatno još definisasti. Rekao sam da se radi o jednom atipičnom obliku uređivanja odnosa unutar jedne države, nečemu što je zaista visok, izuzetno visok stepen autonomije ali nije nezavisnost. Na taj način niko ne mora i ne treba da bude nezadovoljan a mislim da smo na dobitku kada je reč o stabilnosti u regionu.”

Na pitanje da li će i u Srbiji biti raspisan referendum o državno-pravnom statusu Srbije 2006, Koštunica je odgovorio da u ovom trenutku ne postoji većinsko opredeljenje građana za takvu inicijativu.
XS
SM
MD
LG