Dostupni linkovi

Čeka se odgovor Bruxellesa


Odgoda početka pregovora o hrvatskom članstvu u Evropskoj uniji, zakazanih za 17. ožujka, imala bi za Hrvatsku katastrofalne posljedice, a štete od odgode imale bi i sve ostale zemlje regije, upozorio je hrvatski predsjednik Stipe Mesić nakon razgovora sa izaslanstvom Evropskog parlamenta:

“Smatram da bi to zaustavilo u Hrvatskoj demokratske procese, zaustavilo bi ekonomski razvoj, ali bi sigurno i čitav jugoistok Evrope doživio određenu štetu. Ni Haški tribunal od toga ne bi imao koristi.”

Izaslanstvo europarlamentaraca razgovaralo je jučer i danas sa predsjednicima države, vlade i Sabora, Stipom Mesićem, Ivom Sanaderom i Vladimirom Šeksom, izvijestio je voditelj izaslanstva Evropskog parlamenta, Pal Schmidt:

“Od sve trojice primili smo uvjeravanja da ulažu pune napore kako bi se postigla puna hrvatska suradnja s Hagom.”

Zajednički parlamentarni odbor sastavljen od zastupnika Hrvatskog i Evropskog parlamenta podržao je 17. ožujka kao datum početka pregovora o hrvatskom članstvu u Evropskoj uniji, “ali znate”, kazao je Schmidt, “nije Europarlament onaj koji će na kraju odlučiti o datumu”. On je kazao kako ne vidi alternative dosadašnjoj odluci o sredini ožujka kao vremenu početka pregovora, jer, kazao je “u listopadu počinju pregovori s Turskom, a kako onda ne pregovarati sa Hrvatskom koja je preko tisuću godina u srcu Evrope”.

Što u slučaju da se zbog slučaja Gotovina ipak odgode pregovori sa Hrvatskom, a onda se ustanovi da Gotovina nije u Hrvatskoj, pitali su novinari predsjednika Mesića:

“To pitanje sam postavio Bruxellesu, ali još uvijek čekam odgovor.”
XS
SM
MD
LG