Dostupni linkovi

Pomilovanje smijenjenih?


Visoki predstavnik, Pedi Ešdaun, podsjetio je da je prije osam godina Vijeće za implementaciju mira tražilo od Visokog predstavnika da iskoristi svoje ovlasti i ukloni neke osobe iz javnog života, kako bi se spriječila opstrukcija provođenja mirovnog procesa. Te odluke su se pokazale ispravnim i bile su od ključnog značaja za ostvarivanje napretka postignutog u BiH, ocjenjuje Ešdaun. Tek, smjene bh. zvaničnika predstavljale su i predstavljaju vanredne mjere, direktnu intervencija u politički i pravni proces iz jednostavnog razloga kako bi se ti procesi ojačali u zemlji kao što je BiH:

“Pravne osnove za ove smjene značile su i znače da one nisu trajne, već bi trebale biti naknadno podvrgnute reviziji. I kada razlog za uklanjanje više ne postoji, trebale bi biti preispitane. Radi se o odlukama koje su donijeli Visoki predstavnici, a ne smjenama koje su proveli SFOR, EUFOR ili Misija međunarodne policije. Sada je moguće da razmotrim mogućnost revizije tih odluka, i to kod manjeg broja smijenjenih osoba.”

Taj proces imat će četiri faze, kaže Ešdaun:

“Prva faza uzet će u obzir sve one koji su uklonjeni od početka 1998. do kraja 2003. godine, i tu se radi o broju od oko 100 osoba. Slijedi zatim period istrage, provjera svih osoba, kako ne bi bilo negativnog efekta kada dobiju pravo da ponovo učestvuju u javnom životu. Treća faza jeste provjera u Uredu visokog predstavnika i preporuka istražitelja, i na kraju je moja odluka da li smjenu treba poništiti.”

Ambasador Ešdaun će od svakog pomilovanog tražiti da potpiše izjavu o poštivanju Dejtonskog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine. Prve odluke o pomilovanju mogu se očekivati za mjesec dana.

Sve ovo pak ne znači da više neće biti smjena, dodaje Visoki predstavnik, naglašavajući da neće oklijevati od uklanjanja svih onih koji ometaju mirovni proces, kao što je to bilo nedavno sa osobama koje su opstruirale rad Haškog tribunala, ili davali podršku optuženima za ratne zločine.
XS
SM
MD
LG