Dostupni linkovi

Kosovska završnica


Marc Hoch, komantator Sueddeutsche Zeitunga, u danasnjem napisu "Zavrsnica igre na Kosovu" konstatuje da je u sestoj godini administracije Ujedinjenih nacija, stanje na Kosovu veoma lose. Dva miliona kosovskih Albanaca koji vehementno zahtevaju nezavisnu drzavu sada od medjunarodne zajednice konacno ocekuju jasan signal. U slucaju da se i ove godine odloze razgovori o konacnom statusu Kosova, oni prete da ce preduzeti jednostranu akciju. Vec sredinom februara albanski zvancinici predstavili su nacrt ustava koji sankcionise nezavisnost Kosova. Prema nezvanicnim informacijama, taj nacrt bi vec na prolece mogao uci u parlamentarnu proceduru.

I Srbi takodje, podseca autor teksta, insistiraju na svojim zahtevima. Nedavno je predsednik Srbije Boris Tadic koji je bio u poseti Kosovu, svoje zemljake pozdravio recima "Ovo je Srbija", deleci im, pritom, srpske zastave. Iako danas u Pokrajini nije ostalo ni 100 000 Srba, Beograd, zbog mnogih i slozenih istorijskih cinilaca, Kosovo smatra delom svoje drzavne teritorije.

Ujedinjene nacije su do sada ohrabrivale cas jednu, cas drugu stranu, ocenjuje Marc Hoch i dodaje da kosovska rezolucija iz 1999. godine ne daje nikakvu jasnu osnovu za konacno resenje konflikta. U maju ce verovatno uslediti novi izvestaj UN misije o progresu u sprovodjenju demokratskih standarda, sa naglaskom na napretku demokratskih struktura i na povratku izbeglica. Opste je ocekivanje da ce Savet bezbednsoti svetske organizacije proceniti da je napredak dovoljan i da mogu poceti razgovori o konacnom statusu Pokrajine. Kako ce oni teci i kakav ce im ishod biti, za sada je potpuno otvoreno pitanje. Krizna grupa i americki glasovi u njoj, poput glasa bivseg NATO komandanta Wesleya Clarka, zdusno su se zalagali i lobirali za nezavisnost Kosova, ocenjuje novinar Sueddeutsche Zeitunga i upozorava da bi nezavisnost mogla ponovo zapaliti vatre na Balkanu. Albanci u Makedoniji i na jugu Srbije mogli bi u takvom scenariju odluciti da se otcepe i prikljuce Kosovu, a Srbija bi kao nadoknadu za gubitak mogla traziti anslus Republike Srpske. To bi u Beogradu rezultiralo i snazenjem nacionalistickih snaga koje bi dodatno poljuljale fragilnu demokratiju, ocenjuje komantator Sueddeutsche Zeitunga Marc Hoch.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG