Dostupni linkovi

Grčka podržava evropsku perspektivu Kosova


Status Kosova mora biti resavan mirnim putem, u skladu sa poveljom Ujedinjenih nacija i evropskim standardima i vrednostima, izjavio je u Pristini premijer Grcke Kostas Karamanlis. Grcki premijer je istakao kako Kosovo sada treba da radi na sprovodjenju standarda, a posebno onih koji se ticu unapredjenja zivota manjinskih zajednica:

“Buducnost Kosova lezi u Evropi i Grcka podrzava takvu perspektivu”.

Grcki premijer je naglasio da se status Kosova mora resavati dijalogom i mirnim putem, uz postovanje medjunarodnog prava:

“Resenje pitanja Kosova zahteva blisku saradnju Evropske unije, Sjedinjenih americkih drzava i Rusije, a sve razgovore treba voditi u okviru Ujedinjenih nacija i u skladu sa evropskim standardima”.

Karamanlis je istakao da status Kosova treba biti resavan dijalogom te da mora biti ocuvana regionalna stabilnost. Premijer Grcke je nakon razgovora sa predsednikom i premijerom Kosova Ibrahimom Rugovom i Ramusom Haradinajem, predstavnicima kosovskih Srba i sefom UNMIKa Sorenom Jesenom Petersenom, naglasio da se na Kosovu trebaju preduzeti mere kako bi se osigurao bezbedan zivot nealbanaca, a posebno Srba i omogucio povratak raseljenih lica.

Sef UNMIKa Soren Jesen Petersen je ocenio da se standardi sprovode ali da treba uloziti veci napor:

“Postignut je napredak u sprovodjenju standarda, ali jos puno toga ostaje da se uradi, kako bismo dobili pozitivnu ocenu”.

Predsednik Kosova Ibrahim Rugova je rekao kako je grckog premijera informisao o sprovodjenju prioritetnih standarda, kao sto su veca stabilnost i zastita i integracija manjina te o pripremama za reformu lokalne vlasti:

“U stanju smo da preuzmemo sve medjunarodne obaveze na zastiti manjina i u cilju stabilnosti, kako bismo bili clan Evropske unije i evropatlantskih struktura”, rekao je Rugova i od grckog premijera zatrazio priznanje nezavisnosti Kosova.

Predstavnik kosovskih Srba Oliver Ivanovic je rekao kako se sa grckim premijerom slozio da se Rezolucija 12 44 mora primenjivati u potpunosti a ne selektivno, te da standardi moraju biti primenjeni. Govoreci o ucescu predstavnika Srba u institucijama Kosova, Ivanovic je istakao:

“Odlucujucu rec, uticaj ima stav zajednickog Beograda, ne vise poruka iz Beograda nego jedinstvena. Nadam se treba da to treba da bude poruka podrske, da mi preuzmemo svoj deo odgovornosti i deo u skupstini”.

Grcki premijer Kostas Karamanlis je ocenio da ce Kosovo biti stabilno onda kada se svim gradjanima, bez obzira na njihovu etnicku ili religijsku pripadnost, omoguci da zive u slobodi i miru.

* * * * *

Grčki premijer Kostas Karamanlis okončao je danas dvodnevni boravak u Srbiji , gde je sa najvišim predstavnicima vlasti Srbije i Crne Gore razgovarao o saradnji dve države, ali i statusu Kosova i budućnosti državne zajednice Srbija i Crna Gora.


“Stabilnost u celokupnoj Evropi ali i u regionu zavisi od evropske orijentacije Balkana”, rekao je premijer Grčke Kostas Karamalis nakon razgovora sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom. Srbiji je mesto u Evropi i državnoj zajednici Srbija i Crna Gora mora biti što pre otvoren put u Evropsku uniju, naglasio je grčki premijer u Beogradu.

“Srbija treba da ima mesta u EU i zaslužuje ga, a primer je, Koštunica sistematski radi na tome. Što se tiče Kosova Grčka je kao članica EU, kao članica NATO i kao članica Saveta bezbednosti ove dve godine za poštovanje standarda na Kosovu i zalaže se za njihovo puno ispunjavanje.”

Premijer Koštunica je rekao da poseta grčkog premijera dolazi u važnom trenutku za državnu zajednicu. Koštunica veruje da će pozitivna Studija izvodljivosti biti objavljena krajem marta i da će ona doprineti boljem funkcionisanju i opstanku Srbije i Crne Gore. Što se Kosova tiče Koštunica je rekao da Vlada daje prednost rešenju u kome neće biti ni gubitnika ni dobitnika, uključujući Albance, Srbe i međunarodnu zajednicu.

“Visok, izuzetno visok možda je bolja reč, stepen autonomije Kosova i Metohije unutar državne zajednice Srbije i Crne Gore, uz naravno nepromenjivost granica i isključivanja mogućnosti da Kosovo bude nezavisno. Uz različite procene koje postoje u Srbiji kada je reč o političkim sredstvima, u ovom pogledu kada je reč o ovom političkom cilju svi se politički akteri slažu.”

Posle razgovora sa predsednikom Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovićem, grčki premijer Karamalis je rekao da je uprkos naporima koji su uloženi sasvim očigledno da dosad sprovođenje standarda na Kosovu nije bilo zadovoljavajuće.

“Beograd zato treba da bude aktivan tokom čitavog ovog procesa, diskusija i definisanja budućeg statusa Kosova. Saglasnost Beograda je značajna za očuvanje stabilnosti u regionu.“

Grčki premijer je dodao da će istu poruku preneti i međunarodnim i domaćim predstavnicima vlasti na Kosovu. Predsednik državne zajednice Svetozar Marović je poručio da Srbija i Crna Gora mora da ima jedinstven stav po pitanju budućnost Kosova.

“Ali ono što je važno da svi znaju u Srbiji i Crnoj Gori jeste da je bitno da predstavnici srpskog i nealbanskog naroda budu na svim mjestima na kojima će se veoma bitno odlučivati o sudbini Kosova.”

Dvojica premijera kao i predsednik Marović su bileteralne odnose Grče i Srbije ocenili kao izuzetno dobre i razmotrili njihov dalji rad kao i pitanje saradnje u izgradnji koridora 10. Susret Karamalisa sa Marovićem bio je poslednji koji je grčki premijer imao tokom dvodnevne posete u Beogradu.
XS
SM
MD
LG