Dostupni linkovi

Rehabilitiran jilbab


Shabina Begum poslana je kući nakon što se jednog dana prije tri godine u učionici pojavila odjevena u jilbab. U tom je momentu Shabina bila učenica iste škole već dvije godine i na nastavu je dolazila u hlačama i tunici poznatijim pod imenom Šalvar Kamiz. Školski su zvaničnici odlučili mladu djevojku, bez njenog pristanka, transferirati u drugu školu. Nakon odluke suda da su joj tim činom oduzeta njena ljudska prava Shabina je pred zgradom suda u Londonu izjavila kako je presuda dobra vijest za muslimanske žene:

“Pozdravljam odluku i koristim se prilikom da zahvalim mom advokatskom timu. Ovo je pobjeda za sve Muslimane koji žele očuvati svoj identitet i vrijednosti unatoč predrasudama i netrpeljivosti”.

Mnoge su muslimanske organizacije vrlo brzo izrazile zadovoljstvo sa oslukom. Inayat Bunglawala, portparol Muslimanskog vijeća u Velikoj Britaniji, posebno naglašava aspekt zaštite ljudskih prava:

“Ovo je zasigurno stvar ljudskih prava. Pitanje može li učenica koja vjeruje u to ili je njen običaj, slobodno odjenuti jilbab je dobilo jasan odgovor. Da može. Sada više nijedna škola ne može ne dozvoliti jilbab, ili pružati takvim štićenicama lošije obrazovanje zbog odjeće koju nose”.

Direktor Arapsko-iranskog centra u Londonu, dr Ali Noorizade ipak smatra da će se nošenje konzervativnog jilbaba odraziti na nastavničke napore:

“Jilbab može usporiti ili spriječiti integraciju djevojčice koja ga nosi sa ostalim učenicima, spriječiti njene ostale školske aktivnosti. I mislim da to može biti istinska briga i problem nastavniku što nema nikakve veze s tim je li on protiv islama ili neke tradicije”.
XS
SM
MD
LG