Dostupni linkovi

Rasim Delić se izjasnio da nije kriv


Na sve četiri tačke optužnice, koje mu je pročitao predpretresni sudac, Koreanac O-gon Kwon, Delić je odgovorio istovjetno: "Časni sude, nisam kriv".

Optužnicom podignutom 15. februara, Delić se tereti da je kao komandant Glavnog štaba ABiH znao ili morao znati da su njegovi potčinjeni počinili zločine navedene u optužnici, te da nije preduzeo razumne mjere da zločine spriječi ili kazni njihove počinioce. Ubistva, okrutno postupanje sa zarobljenicima i silovanja počinili su u periodu od 1993. do 95. godine tzv. strani dobrovoljci – mudžahedini – koji su bili u sastavu 3. korpusa Armije BiH. Ubistvo preko 30 osoba odnosi se na sela Maline i Bikoši u centralnoj Bosni, te na zarobljenički logor Kamenica kod Zavidovića.

Deliću se na teret stavlja i smrt oko 60 srpskih vojnika zarobljenih pošto su 11. septembra 1995. trupe pod njegovom komandom zauzele Vozuću na planini Ozren. Zarobljenici su odvedeni u nepoznatom pravcu i smatraju se mrtvima.

U Tribunalu će popodne biti održana i rasprava po zahtjevu Tužilaštva da se predmet Omarska-Keraterm, u kojem su optuženi Željko Mejakić, Momčilo Gruban, Dušan Knežević i Dušan Fuštar, iz Haaga prepusti pravosuđu BiH na dalje procesuiranje.
XS
SM
MD
LG