Dostupni linkovi

Čavić neće u Vrbas


Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Pedi Ešdaun, uvažio je zahtjev premijera Vlade RS-a, Pere Bukejlovića, i predsjednika Komisije za Srebrenicu, Jovana Spajića, i najavio produženje roka do kada Komisija mora završiti sa radom:

“Već sada je jasno da je rad Komisije iznjedrio mnogo više informacija nego što smo se nadali da će pokazati. Postoji i veliki broj imena izvršilaca, mnogo više nego što smo pretpostavili. Trebat će još vremena da se na odgovarajući način to analizira i to će zahtijevati jedno kratko produženje tog roka.”

Koliko će Komisija za Srebrenicu produžiti rad, OHR će saopštiti krajem sedmice.

Na putu do konačnog uspjeha sada stoje samo dvije stvari, a to su saradnja s Haškim tribunalom i reforma policije kao posljednja velika reforma. Ukoliko se stvari ne budu odvijale u pozitivnom pravcu, ostaje mi da preduzimam nove mjere, rekao je Ešdaun.

Vlasti u BiH do kraja aprila moraju postići konsenzus oko reforme policije, koja je jedan od preduslova Evropske unije za započinjanje razgovora o stabilizaciji i pridruživanju, rekao je, nakon razgovora s političkim rukovodstvom RS-a, Pedi Ešdaun. On je podsjetio da reforma policije mora biti zasnovana na tri principa: da zakonodavstvo i budžet isključivo budu na državnom nivou, efikasnu policiju zasnovanu na geografskom područjima i oslobođenu političkih uticaja:

“Sve to moramo uraditi na vrijeme, kako bi Evropska unija imala dovoljno vremena da procijeni da li je BiH učinila sve što je potrebno da bi krenula na put ka Evropi. A prema mojoj procjeni, to bi se moglo desiti polovinom maja.”

Predsjednik RS-a, Dragan Čavić, nada se da Visoki predstavnik neće posezati za novim kaznenim mjerama prema RS-u, jer, kako kaže, svima je ovdje jasno da saradnja s Hagom nema alternative:

“Mi jednostavno nemamo alternative, niti je trebamo tražiti. Ja se ne bojim nijedne od mjera, jer imam vrlo jasan odnos prema tom pitanju, imam mirnu savjest, ali je to realnost u kojoj moramo da živimo. Ne pada mi na pamet da zbog toga ja sad skačem u Vrbas, drečim, jaučem i kukam šta će se dogoditi. Dogodiće se, ali ćemo da živimo dalje. I ja se nadam da se neće dogoditi, a to je na vlastima, to je na ljudima koji su odgovorni, na kraju-krajeva i na onima koji se nalaze na optužnicama.”
XS
SM
MD
LG