Dostupni linkovi

Gvero ne prihvata krivicu, Miletić ne razumije optužnicu


Izjašnjavajući se o optužnici, koja ga po pet tačaka po individualnoj i komandnoj odgovornosti tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja rata, nekadašnji zamjenik načelnika Glavnog štaba vojske bosanskih Srba, Radivoje Miletić je rekao da ne razumije sve navode, te je zatražio da se njegovo izjašnjavanje odloži za 30 dana, na šta po pravilima ovoga suda ima pravo:

“Optužnicu sam pročitao više puta, ali je nisam razumio i iznenađen sam pravnim i činjeničnim kvalifikacijama u njoj”.

Predprocesni sudac Carmel Agius odobrio je da se Miletić o krivici izjasni u roku od 30 dana.

Drugooptuženi Milan Gvero, u inkriminirano doba pomoćnik komandanta Vojske RS, Ratka Mladića, o navodima optužnice se odlučio izjasniti danas. Po svih pet tačaka optužnice Gvero se istovjetno izjasnio: “Nisam kriv”.

Miletić, Gvero i Tolimir optuženi su za učešće u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bio protjerivanje Bošnjaka sa teritorija Srebrenice i Žepe, u periodu od 11. marta do kraja avgusta 1995. godine. Sredstva kojima je ovaj cilj trebao biti postignut bila su: stvaranje nepodnošljivih uvjeta života za stanovnike ovih enklava, vojna neutralizacija snaga Armije BiH i međunarodnih mirovnih snaga, granatiranje civilnih ciljeva i ograničavanje doturanja humanitarne pomoći enklavama.

Kao učesnici ovog zajedničkog zločinačkog poduhvata navode se Radovan Karadžić, Ratko Mladić, dvadesetak ostalih oficira vojske i policije Republike Srpske, kao i konkretne vojne i policijske jedinice bosanskih Srba koje su provodile operaciju etničkog čišćenja Srebrenice i Žepe.

Prema pisanju današnje beogradske štampe, Vlada Srbije pregovara i sa trećim optuženim u ovom predmetu, Zdravkom Tolimirom, o njegovoj dobrovoljnoj predaji Tribunalu.
XS
SM
MD
LG