Dostupni linkovi

Obaveze bh. vlasti su jasne


Ni današnji sastanak Zajedničke vojne komisije nije mogao proteći bez razgovora o hapšenju optuženih za ratne zločine. Zapovjednik EUFOR-a, general Dejvid Liki, koji je prvi put predsjedavao radom ovog skupa, kaže da taj razgovor nije bio dugačak, jer se tu nema šta ni raspravljati:

“Obaveze bh. vlasti su veoma jasne - optuženi za ratne zločine moraju se predati Haškom tribunalu. Ukoliko postoji neko ko se protivi tome, bit će uklonjen, kao što su to do sada radili SFOR ili Visoki predstavnik. Ono što je ohrabrujuće jesu neke promjene. Sve je više ljudi koji žele pomoći u privođenju haških bjegunaca sudu pravde, kako bi se uklonila posljednja prepreka na putu BiH ka evropskim integracijama.”

Ministar odbrane BiH, Nikola Radovanović, dodaje da je sve više institucija koje rade koordinirano i organizovano na ovom problemuu BiH:

“U ovom slučaju mi razgovoramao o odnosima EUFOR-a i Ministarstva odbrane BiH, odnosno oružanih snaga BiH, ali su u tom poslu uključeni i NATO štab, a i Ministarstvo bezbjednosti - monitoring tim kojim predsjedavaju Visoki predstavnik i predsjedavajući Savjeta ministara, tako da je moj jak utisak da je podignut zanačajno nivo saradnje i koordinacije nadležnih institucija u BiH.”
XS
SM
MD
LG