Dostupni linkovi

Gvero otputovao u Hag


Milana Gvera, penzionisanog generala Vojske Republike Srpske, sa beogradskog aerodroma ispratilo je dvadesetak rođaka, odakle je otputovao za Hag i smešten u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala u Ševeningenu. Zoran Stojković, ministar pravde u Vladi Srbije, rekao je za naš program da je nakon dobrovoljnih predaja stav Haškog tribunala daleko bolji nego ranije i dodao da očekuje da taj sud odobri puštanje na slobodu do početka suđenja za veći broj haških optuženika, kao i ustupanje predmeta optuženog Dragomira Miloševića.

“Ovaj sistem dobrovoljnih predaja, vidite, počinje da funkcioniše. Upravo vidite da ide ustupanje predmeta ne samo da se oslobode do poziva za suđenje, nego vidite da ide ustupanje za ovu grupu sa Ovčare. Koliko ja znam i za generala Miloševića, a očekujem veći broj predmeta da se ustupi. Znači, ne samo ovaj deo odbrane sa slobode nego čak i ustupanje predemeta.”

Iako je ubeđen da će još neke predmete Hag prepustiti srpskom pravosuđu, Stojković nije mogao da precizira koje.

“Ima još jedan deo koji ja ne znam, vodi se istraga a još nije dignuta optužnica. Oni će biti i to u većem broju prebačeni ovde. Ali tačno koji verujete, ne znam. Ali pošto više nema optužnica, znači, sve što je bilo u fazi prikupljanja dokaza i u fazi istrage biće prebačeno ovde.”

Advokat Goran Petronijević, član pravnog tima za odbranu haškog optuženika Veselina Šljivančanina, rekao je za naš program da je princip dobrovoljne predaje dobar način za saradnju sa Hagom, i dodao da su veoma realne šanse da se generalu Gveru kao i generalu Vladimiru Lazareviću odobri boravak na slobodi do početka suđenja.

“Međutim, to ipak zavisi od mnogo okolnosti pred Haškim tribunalom koji će se dokazivati i jedna stvar koju ipak oni moraju da imaju u vidu je da je to proces koji traje. To je nešto što traje nekoliko meseci i možda ne treba da gaje nadu da će veoma brzo za mesec dana biti kući, ukoliko se takva odluka donese. Normalno je da su ispunjeni svi uslovi koji su gore predviđeni a jedan od glavnih uslova je dobrovoljna predaja s jedne strane, i s druge strane čvrsta garancija države, i značaj predmeta, značaj optuženog, sve ono što Haški tribunal u tom trenutku uzima i razmatra kao nešto od elemenata što može da doprinese da se donese ili ne donese takva odluka.”

Vlada Srbije ranije je saopštila da će svim optuženicima koji se dobrovoljno predaju dati garancije za boravak na slobodi do početka suđenja.
XS
SM
MD
LG